Stara sarajevska torta koja osvaja na prvi zalogaj: Ne peče se, pravi se začas a gosti traže recept

Praktična žena
Stara sarajevska torta koja osvaja na prvi zalogaj: Ne peče se, pravi se začas a gosti traže recept

Stara sarajevska torta koja osvaja na prvi zalogaj – ne peče se, gotova začas, a gosti uvijek traže recept!

Kad vam se najave gosti ili jednostavno poželite zasladiti dan nečim posebnim – ova sarajevska torta je pravi pogodak! Ne samo da izgleda kao da je stigla iz vrhunske slastičarnice, već se priprema brzo, bez pečenja, i doslovno se topi u ustima, piše still.kurir.rs.

Bogata, čokoladna, kremasta, a opet lagana – idealna je za rođendane, slave, praznike, ali i za one dane kada želite impresionirati bez puno muke. I da – svi će tražiti još jedno parče!


Sastojci:

-1 pakovanje rozen kora
-1,5 l mlijeka
-5 jaja
-800 g šećera
-12 žlica brašna
-350 g čokolade za kuhanje
-500 g mljevenih oraha
-4 kesice vanilin šećera
-naribana korica jednog limuna

Sastojci za glazuru:

-100 g čokolade za kuhanje
-1/2 šoljice mlijeka
-1/2 šoljice šećera
-1/2 margarina

Priprema:
Umutite bjelanjke s 800 g šećera dok se šećer ne otopi i smjesa postane čvrsta. Zatim dodajte žumanjke i kratko miksajte dok se sve ne poveže.

U drugoj posudi razmutite brašno s malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zavrije. Kada zakipi, sklonite ga s vatre i u njega umiješajte prethodno pripremljenu smjesu od jaja i brašna. Dobro sjedinite drvenom kuhačom, pa vratite na laganu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.

U vruć krem dodajte 300 g čokolade za kuhanje i miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi, povremeno miješajući.

U ohlađeni krem dodajte mljevene orahe, vanilin šećer i koricu limuna. Time filujte rozen kore – ravnomjerno i u tankom sloju, slažući ih jednu na drugu i lagano pritiskujući.

Na kraju, tortu prelijte glazurom koju pripremate tako što na pari otopite čokoladu, mlijeko, šećer i margarin, miješajući dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Ne propustite