Historijska noć za bh. košarku: Mirza Teletović protiv Jusufa Nurkića

Košarka
Historijska noć za bh. košarku: Mirza Teletović protiv Jusufa Nurkića
Mirza Teletović protiv Jusufa Nurkića...

Ljubitelji košarke u BiH napokon će doći na svoje. Sve oči bit će uprte u prvi duel bh. košarkaša u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Mirza Teletović protiv Jusufa Nurkića…Našem kapitenu ovo je treća sezona u NBA ligi u dresu Brooklyn Netsa. Prošlu sezonu je okončao s prosjekom od 8,3 poena, te 3,3 skoka po meču. Ove je već bolji, te je trenutno na prosjeku od 10,3 poena i 5 skokova, piše Sport.ba.

Rekord karijere su mu 34 poena protiv Dallasa 24. januara prošle godine.

Sjajnu partiju ove sezone pružio je protiv aktuelnih prvaka, San Antonio Spursa, kada je ubacio 26 koševa, ali i zabilježio rekordnih 15 skokova.

Također, ove sezone u meču s Phoenixom postavio je rekord karijere u asistencijama (4), dok je protiv Philadelphije imao tri ukradene lopte (26. novembar 2014.).

S druge strane, Nurkiću je ovo debitantska sezona u NBA. Ipak, sjajno se snašao već na početku. Na prosjeku je od 4,9 poena i 4,3 skoka, što je sasvim zadovoljavajuće za 20-godišnjeg centra, s obzirom da u prosjeku nastupi po 11,5 minuta.

Teletović i Nurkić večeras će se naći na suprotnim stranama, a ko će slaviti teško je reći. Netsi imaju blagu prednost domaćeg terena, ali nisu u baš blistavoj formi.

Ono što je zanimljio je da će se večeras na parketu naći još jedan košarkaš iz BiH. Naravno, riječ je o Mostaru Bojanu Bogdanoviću, koji je izabrao hrvatski dres. On će skupa s Teletovićem pokušati slaviti protiv Nuggetsa, a svakako da će biti interesanto kada se na suprotnim stranama u reketu susretu Mirza i Jusuf. Nadamo se za dobrobit bh. košarke da Nurkić će odlučiti drugačije nego Bogdanović, tj. da će i u budućnosti nastupati za našu selekciju.

Susret Brooklyn – Denver bit će odigran večeras sat i 30 minuta iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, a sigurni smo da će veliki broj ljubitelja dobrog basketa iz BiH ostati budan do ranih jutarnjih sati kako bi pogledao ovaj, za nas, historijski duel.

Nadamo se da ćemo vidjeti dopadljiv basket, veliku borbenost i dobre nastupe naših igrača…To će nam biti dovoljna utjeha kada se ujutro u školama, na fakultetima, poslovima…pojavimo neispavani i umorni.

Ne propustite