Ne košta ni dinara, a pravo je bogatstvo: Najbolja domaća prihrana uz koju biljke bujaju kao iz vode

Od ovih ostataka hrane i pića, vaše biljke će cvjetati kao lude
Da bi se vaše biljke pretvorile u prave ljepotice, potrebno je da ih pravilno njegujete – to podrazumijeva izbor odgovarajuće pozicije, zalivanje, zaštitu od štetočina i redovno prihranjivanje.
Zemlja, bilo da je riječ o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i potrebno joj je dodavati elemente koji su neophodni za rast i razvoj biljaka, koje bi bez prihrane samo životarile i postepeno propadale. Veoma je važno đubriti zemljište, a ako ne želite kupovati vještačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo.
Domaće ekspres đubrivo uključuje ostatke hrane, pa čak i pića koja često bacamo, a koja se mogu iskoristiti za bolji rast vaših biljaka, i to bez ikakve obrade. Stavite ih u zemlju oko biljaka, koje će tako, bez da ste potrošili ni dinar, dobiti sve što im je potrebno.
Voda u kojoj ste kuhali povrće
Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi – zemlju u koju su posađene vaše biljke obogatićete mineralima koji stimuliraju njihov rast i razvoj.
Pivo
Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentiranih materija (kvasca), pivo je izvanredno đubrivo za biljke, naročito za muškatle. Ako ostatke piva (ono što ostane na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cveće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvjetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom sedmično. Kada smo već kod kvasca, koristan je i pekarski kvasac, koji se koristi za pripremanje testa i hleba: ako ga pomešate sa vodom za zalivanje (bit će dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), on postaje moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.
Ljuske kikirikija
Prije nego što ih zakopate u podnožju biljke, držite ih nekoliko dana u vodi, kako bi omekšale. Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.
Kora citrusa
Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocjenim mineralima, koji su uglavnom koncentrisani u kori. Zaista je šteta bacati najhranljiviji dio ploda, koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći dio svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.
Kora mrkve
Ako ljuštite mrkvu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji dio, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ako je ne planirate konzumirati, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocjenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.
Ljuska crnog luka
Prilikom čišćenja crnog luka često bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrijebite ih za đubrenje zelenih i cvjećarskih, baštenskih i saksijskih biljaka.
Voda iz akvarijuma
Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vrijeme morate mijenjati vodu, kako biste im obezbijedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija – pre svega algi i mikroorganizama, koji veoma prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrijebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po cvjećnim lejama.
Čaj
Bilo da se radi o crnom, zelenom ili bijelom čaju, listići ove biljke sadrže mnoštvo minerala koji će doslovno preporoditi vaše biljke. Dakle, nemojte bacati ono što ostane kad procedite čaj, niti filter kesice (otvorite ih i sadržaj pospite oko biljke, a dobro će poslužiti i ostaci napitka – ohlađeni, naravno – kojima možete zaliti biljke). Ovi savjeti ne važe za industrijski proizvedene napitke, jer sadrže vještačke boje i zaslađivače.
Kora banane
Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa koji čine svako đubrivo, pospješuje i ubrzava cvjetanje. Odsecite peteljku banane, isecite koru na sitne komade i pomiješajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati hranljive supstance u zemlju.
Talog kafe
Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren), kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendroni i hortenzije, jer povećava kiselost tla i neutralizuje kamenac u vodi za zalivanje.