Kako da skuhate grah za 45 minuta? Ne treba vam ekspres lonac, tajna je u 1 namirnici

Praktična žena
Kako da skuhate grah za 45 minuta? Ne treba vam ekspres lonac, tajna je u 1 namirnici

Iskusniji kuhari ovaj trik koriste već godinama

Međutim, na velikim vrućinama rijetko se usuđujemo spremati ovo ukusno jelo, jer obično imamo pretpostavku da ćemo sate i sate provesti pored šporeta. Glavno pitanje kada neko priprema pasulj je može li se nekako brže skuvati.

Postoji nekoliko teorija i trikova, a neki od njih nisu baš uvijek efikasni.

Jedna od varijanti je korišćenje ekspres lonca, koji značajno skraćuje proces kuhanja, i to ne samo za pasulj. Ali, ako nemate ekspres lonac, morate primijeniti neki od savjeta koje iskusniji kuvari koriste već godinama.

Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, zatim procedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promiješajte kako biste bili sigurni da je ulje ravnomjerno raspoređeno po svakom zrnu.

Zatim, dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema grahu, dodajte 50 ml rakije i prokuhajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebali biste dobiti potpuno skuhan grah.

Naravno, ovo neće uvijek biti pravilo – ako je pasulj izuzetno star, moraćete malo produžiti vrijeme kuhanja.
 

 

Ne propustite