Staro bosansko jelo kojem niko ne može odoljeti: Potkriža je nešto najukusnije što ćete ikad probati

Jelo koje se sprema s puno ljubavi i poslužuje čitavoj porodici
Potkriža je tradicionalno bosansko jelo koje zahtijeva samo nekoliko sastojaka, ali mnogo ljubavi i pažnje u pripremi. Osnova ovog jela je pogača, koja je najbolje da bude jedan dan stara, te cijelo pile. Evo kako se priprema potkriža:
Priprema pogače
Dan prije pripreme potkriže, potrebno je pripremiti pogaču koja će se potom osušiti i koristiti u jelu. Za pogaču će vam biti potrebno:
250 ml jogurta
Brašno
So
1 jaje
Prašak za pecivo
Priprema: Umesite testo od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite pogaču na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta, a zatim je ostavite da se ohladi do sutra.
Potrebni sastojci za potkrižu:
1 cijelo pile
4 glavice luka
250 grama maslaca
Priprema piletine
Potrebno je jedno celo pile koje ćete staviti u šerpu i kuhati oko 10 minuta. Zatim prospite prvu vodu, sipajte novu i kuvajte pile dok se sasvim ne skuha.
Dok se piletina hladi, iseckajte 4 glavice luka i prodinstajte ih na ulju. Nakon što luk omekša, dodajte par kutlača vode u kojoj se kuhala piletina.
Nakon što se piletina skuva, odvojite meso od kostiju.
Slaganje potkriže
U četvrtastu tepsiju stavite na kriške isječenu pogaču, zatim preko nje nalijte nekoliko kutlača temeljca, dodajte piletinu, dinstani luk i malo rastopljenog maslaca. Nastavite slagati sastojke dok ne potrošite sve. Na kraju, pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i ostavite da se jelo prohladi.
Potkriža je jelo koje će vaša porodica obožavati, a njeno bogatstvo okusa i miris će vas sigurno podsjetiti na toplinu doma.