Ni sirće, ni soda bikarbona: Očistite kamenac iz kuhala za vodu uz ovu namirnicu

Kamenac u vašem kuhalu za vodu obično je bezopasan, ali može utjecati na okus toplih napitaka i smanjiti učinkovitost vašeg kuhala.
Osim toga, dugoročno može oštetiti grijače i skratiti njegov vijek trajanja.
Najčešće se kamenac uklanja sirćetom, ali ako vam smeta njegov jak miris, postoje i druge alternative. Kamenac nastaje kada tvrda voda isparava, ostavljajući minerale poput kalcijumovog i magnezijumovog karbonata. Iako nije štetan za zdravlje, može stvoriti probleme u uređajima poput kuhala.
Mnogi ljudi pribjegavaju jakim hemikalijama za uklanjanje kamenca, no one su skupe i teško ih je potpuno isprati. Jedna od popularnih metoda za čišćenje kuhala je upotreba sirćeta i sode bikarbone. Iako učinkovita, ova prirodna metoda može ostaviti neugodan miris i zahtijevati mnogo ispiranja.
Međutim, postoji još jedan prirodan način za čišćenje kamenca, a to je riža. Manish Jain, osnivač kompanije Ministry of Cleaning, savjetuje da u kuhalo stavite kašiku riže i malo vode. Riža je abrazivna i može nježno ukloniti kamenac bez oštećenja kuhala. "Pomiješajte kašiku riže i vode, protresite kuhalo i isperite. Riža će očistiti kamenac zahvaljujući svojoj gruboj teksturi, pa nećete morati kupovati skupa hemijska sredstva", rekao je Jain.
Nakon toga, temeljno isperite kuhalo kako biste osigurali da ne ostanu nikakvi ostaci koji bi mogli utjecati na okus vaših napitaka.
Za druge dijelove kuhala, poput unutrašnjosti koja nije dostupna riži, možete koristiti limunsku kiselinu (limuntus). Prokuhajte vodu u kuhalu, dodajte kašiku limuntusa i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim temeljito isperite kuhalo.
Za najbolje rezultate, redovito čistite kuhalo kako biste spriječili nakupljanje kamenca i osigurali dugotrajan rad vašeg uređaja.
A saznajte i kako očistiti i KAMENAC SA ŠERPE.