Novi.ba posjetio raj na zemlji: Ovo će vas mjesto ostaviti bez daha

Svijet
Novi.ba posjetio raj na zemlji: Ovo će vas mjesto ostaviti bez daha
Na planeti zemlji postoji samo nekoliko vrhunskih turističkih destinacija kao što je to Sharm el Sheikh u Egiptu.

Na planeti zemlji postoji samo nekoliko vrhunskih turističkih destinacija kao što je to Sharm el Sheikh u Egiptu.

Lociran na najjužnijem dijelu Sinajskog poluostrva, ovaj novosagrađeni turistički grad važi za jednu od najboljih turističkih destinacija na planeti Zemlji.

Ekipa portala Novi.ba se na licu mjesta uvjerila zašto je to tako.

imag0759-resize

Za razliku recimo od mediteranske obale Grčke, Turske i Kipra, klima u Sharm El Sheikhu tokom cijele godine je pogodna za ljetovanje.

Drugim riječima, u ovom odmaralištu nema zime.

Mi smo posjetili ovaj grad u azijskom dijelu Egipta u decembru, a ono na što smo naišli, iskreno, ostavilo nas je bez daha.

Sharm El Sheikhom se proteže niz resorta najvećih svjetskih hotelskih brandova, kao što su Rixon, Radisson Blu, Four Seasons, Hilton...

Na području od nekoliko desetina kvadratnih kilometara nalazi se 284 hotela, koji su napravljeni za svačiji džep.

Od luksuznih Rixona i Hiltona, pa do onih manje luksuznih, ali džepu mnogo pristupačnijih odredišta.

imag0766-resize

Međunarodni aerodrom je lociran samo nekih pola sata vožnje od centra grada, a kompletno mjesto je povezano autobuskim linijama, koje su besplatne.

Naša ekipa odsjela u luksuznom resortu turskog lanca hotela Rixon, koji je prema portalu Tripadvisor najbolje ocijenjeni hotel u Sharm El Sheikhu. 

Na licu mjesta smo se mogli i uvjeriti zašto je ovaj hotel dobio tako dobre ocjene.

Kompletno osoblje hotela, ali i građani Sharm El Sheikha, nevjerovatno su ljubazni i susretljivi, za razliku od onog što građani Bosne i Hercegovine, naprimjer, mogu naići kada ljetuju u Hrvatskoj.

Svaki resort u Sharm El Sheikhu nudi bogat asortiman zabave, bazena, raznoraznih svjetskih kuhinja, a mi smo mogli uživati u indijskim, kineskim, japanskim, italijanskim i turskim restoranima u Rixonu.

Međutim, i kada izađete iz svog resorta, imate šta vidjeti.

imag0782-resize

Sharm El Sheikh nudi nevjerovatno bogat noćni život. Tu je sagrađan i najveći Hard Rock Caffe na svijetu, a u ovom gradu se nalazi i Budda bar, kao i desetak ogromnih noćnih klubova, u kojima nastupaju najpoznatiji svjetski DJ.

Za ono više porodičnu zabavu na raspolaganju su vam brojni tradicionalni trgovi, arapske kafane, te tradicionalni trbušni ples i ples derviša.

Osim toga, na svakom koraku se nalaze prodavnice u kojima možete kupiti doslovno sve, od igle do lokomotive, po nevjerovatno niskim cijenama.

Recimo, cigarete svjetskih brendova kao naprimjer Marlboro ili Camel se kreću po tri KM po kutiji, što je jeftinije nego u Bosni i Hercegovini.

imag0754-resize

Cijena turske kafe u restoranu je oko 2 eura, a sok između 2 i 3 eura. Pivo možete popiti po cijeni od 2,5 eura za odlično egipatsko pivo Stela, pa do 4 eura za Heineken ili Tuborg.

Dakle, cijene su i više nego pristupačne, a ono što nudi ovo odmaralište, vjerujte nam na riječ, teško da se može ičim platiti.

Nekih sat vremena vožnje brodom od Sharm El Sheikha nalazi se nacionalni vodeni park Ras Muhammad.

ras-mohamed-national-park-966x543

Radi se o koralnom grebenu, na kojem možete vidjeti prizore koji će vas ostaviti bez daha.

U bogatoj turističkoj ponudi za posjetioce je organizovano ronjenje u ovom Nacionalnom parku, gdje možete plivati sa hiljadama vrsta riba i uživati u prizorima koje rijetko možete susresti negdje drugo.

Također, za turiste se organizuje i posjeta Sinajskoj pustinji, gdje bagijima vozite kroz pijesak u srce pustinje i gdje možete uživati gledajući zalazak sunca. Prizor koji ostaje u pamćenju za cijeli život.

imag0792

Egipćani njeguju i svoju beduinsku tradiciju, pa se u samom srcu pustinje nalazi restoran, smješten između kamenih litica, gdje možete probati izvornu beduinsku hranu.

Sharm El Sheikh je nevjerovatan spoj luksuznog odmarališta i orijentalne tradicije, mjesto koje će vas sigurno ostaviti bez daha.

Ne propustite