Samo ovako se pravi zaprška za sarmu: Kuhar otkriva u čemu je caka da bude onako „baš po ukusu“

Praktična žena
Samo ovako se pravi zaprška za sarmu: Kuhar otkriva u čemu je caka da bude onako „baš po ukusu“

Od sada ćete sarmu spremati samo na ovaj način

Da bi vam sarma bila dobra, mora i kupus u koji je zavijate da bude dobar. Šta to znači? Pa, mora da bude čvrst list, ali nikako žilav. Neka vas ne prevari to što je list mekan ili proziran ako je čvrst. Kad ga uzmete u ruku da smotate sarmu, ne smije da ima žilice – to odstranite, a ne smije ni da bude premekan. Možete se prevariti pa pomisliti da će omekšati kad se skuha, ali ne – raspast će se.

Morate voditi računa i o mesu. Najbolja kombinacija je miješano mljeveno meso. Obratite pažnju i na dodatke koje stavljate u sarmu. Suho meso trebalo bi da bude baš suho, a ne samo blago dimljeno.

Začini su jako bitni, na primjer crvena paprika. Nemojte stavljati bilo koju – izaberite jednu vrstu koju ćete stalno koristiti zbog boje i arome. Trebala bi biti provjerena, tako da, kad se sarma skuha, bude crvena, a ne da paprika u toku kuhanja izgubi boju pa sarma ostane blijeda i vizualno neprivlačna. Jer svako jelo koje lošije izgleda nije ni primamljivo.

Potrebno vam je:

1 kg miješanog mljevenog mesa

1 šolja pirinča (2 dl)

3 glavice crnog luka

suho meso po želji – slanina, rebra, kobasica

začini: vegeta, so, biber, crvena paprika

listovi kupusa

Postoje dva načina za pravljenje sarme. Ne znam koji je prvi ili koji je pravi, ali oba su jako dobra. Napisaću oba.

Prvi način:

Sitno isjeckan luk, mljeveno meso, pirinač i začine (1 kašika crvene paprike, 1 kašika vegete i 1/3 kašike bibera) izmiješati i ostaviti da odstoji.

Listove kupusa oprati i odstraniti žilice.

Uzeti list kupusa u ruku, staviti ga na otvoren dlan. Ako je list prevelik, prepoloviti ga. Na list staviti kašiku smjese. Saviti stranu lista koja je bliže vama unutra (2-3 cm), pa onda lijevu i desnu isto tako unutra. Na kraju, urolati list do kraja.

Tako smotane sarme slagati u glinenu posudu (najbolja je za kuhanje sarme), na čije ste dno stavili nekoliko listova kupusa. Između sarmi staviti suho meso, završiti slaganje, poklopiti ih s još nekoliko listova kupusa, naliti vodom da ogreznu i staviti da se kuha. Tokom kuhanja lonac u kojem se sarma kuha samo blago ljuljati lijevo-desno. Nakon otprilike 2 sata laganog krčkanja, napraviti zapršku.

Postoje dvije vrste zaprške:

Klasična – upržiti brašno i ulje, dodati kašiku crvene paprike i preliti preko sarme.

Lagana – pomiješati malo brašna s vodom, dodati papriku i preliti preko sarme.

Drugi način:

Izdinstati sitno isjeckan luk s malo ulja i vode. Dodati meso i pirinač pa još malo prokrčkati, otprilike 10 minuta. Dodati začine. Dalji postupak motanja, kuhanja i zaprške isti je kao u prvom receptu.

O ovom našem domaćem jelu moglo bi se pisati danima – svako ima neki svoj, provjeren i isproban recept. Ali, za sve one koji bi željeli probati nešto drugačije ili nisu zadovoljni svojim dosadašnjim receptom, ovo su dva provjerena, prava domaća načina pripreme.

Uživajte!

Ne propustite