Šta se dešava sa krompirom kada se podgrije?

Narodno vjerovanje da je podgrijavanje krompira štetno zbog toksičnosti ili kancerogenosti nije potpuno tačno.
Iako mnogi vjeruju da ponovna obrada krompira može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, poput trovanja ili čak povećanog rizika od raka, ovo nije osnovano na naučnim činjenicama. Istina je da podgrijavanje već termički obrađenog krompira neće direktno izazvati trovanje niti rizik od kancera.
Međutim, postoji nekoliko važnih aspekata koje treba uzeti u obzir, a koji se odnose na promjene koje se dešavaju u samom krompiru tokom podgrijavanja. Naime, kada podgrijemo krompir, skrobna zrna koja se nalaze u njemu prolaze kroz proces rekristalizacije, odnosno ponovno se organizuju na način koji može promijeniti njegovu strukturu. Ovaj proces može dovesti do promjena u teksturi krompira, zbog čega postaje teže probavljiv.
Osim što podgrijani krompir može postati teži za varenje, ovaj proces može biti posebno problematičan za osobe koje imaju osjetljiv stomak ili već postojeće probleme sa varenjem. Također, osobe koje su sklone nadimanju ili osjećaju težinu u stomaku nakon obroka mogu posebno primijetiti nelagodnosti koje nastaju nakon konzumiranja podgrijanog krompira.
Takođe, bitno je napomenuti da, iako podgrijavanje krompira ne predstavlja opasnost po zdravlje u smislu toksičnosti ili kancerogenosti, onima sa problemima sa varenjem, kao što su osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili one koje pate od nadutosti, može uzrokovati nelagodu. U tom slučaju, najbolje je konzumirati krompir koji je svježe pripremljen, a izbjegavati njegovo podgrijavanje, naročito ako se već primjećuju probavne smetnje.
Dakle, dok podgrijavanje krompira ne nosi ozbiljne zdravstvene prijetnje u smislu toksičnosti ili kancerogenosti, ono može izazvati privremene probavne smetnje zbog promjena u strukturi skroba. Preporuka je da se, ukoliko to nije nužno, izbjegava konzumiranje podgrijanog krompira, osobito kod onih koji već imaju problema sa probavom.