Kako najbolje skuhati rižu, da ne bude kašasta i ljepljiva: Trik je u 1 koraku koji mnogi preskaču

Praktična žena
Kako najbolje skuhati rižu, da ne bude kašasta i ljepljiva: Trik je u 1 koraku koji mnogi preskaču

Priprema riže djeluje vrlo jednostavno, ali treba paziti na nekoliko važnih stvari

Ako želite da riža bude rastresita i ukusna, u nastavku pročitajte trikove koji će vam omogućiti savršeno skuhanu rižu.

Pravilna omjera

Kod kuhanja riže, omjer vode i riže te vrijeme kuhanja igraju ključnu ulogu. Ako je kuhate predugo, može postati kašasta, dok nedovoljno kuhana riža ostaje tvrda. Omjer vode i riže ovisi o vrsti koju koristite:

  • Za bijelu rižu dugog zrna na 200 g riže dodajte 500 ml vode.
  • Za bijelu rižu kratkog zrna na 200 g riže ide 300 ml vode.
  • Za smeđu rižu na 200 g ide 430 ml vode.

Ispiranje

Ispiranje riže prije kuhanja važan je korak koji mnogi zanemaruju. Ono pomaže ukloniti višak škroba koji može uzrokovati ljepljivost jela. Pravilnije je ispirati rižu u loncu nego u cjediljki, jer ćete tako biti temeljitiji. Miješanjem zrna i mućkanjem vode u loncu uklanjate škrob i eventualne ostatke. Dovoljno je rižu isprati tri puta.

Proces kuhanja

Na svakih 200 g riže u lonac dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli. Pustite da zavrije, smanjite temperaturu i poklopite.

Kuhajte na laganoj vatri bez podizanja poklopca. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže:

  • Bijela riža dugog zrna: 18-20 minuta.
  • Bijela riža kratkog zrna: 15-18 minuta.
  • Smeđa riža: 40-45 minuta.

Nakon kuhanja ostavite rižu poklopljenu 5-10 minuta kako bi se dodatno naparila i postala savršeno rastresita.

(Stvar ukusa)

Ne propustite