Kako najbolje skuhati rižu, da ne bude kašasta i ljepljiva: Trik je u 1 koraku koji mnogi preskaču
Priprema riže djeluje vrlo jednostavno, ali treba paziti na nekoliko važnih stvari
Ako želite da riža bude rastresita i ukusna, u nastavku pročitajte trikove koji će vam omogućiti savršeno skuhanu rižu.
Pravilna omjera
Kod kuhanja riže, omjer vode i riže te vrijeme kuhanja igraju ključnu ulogu. Ako je kuhate predugo, može postati kašasta, dok nedovoljno kuhana riža ostaje tvrda. Omjer vode i riže ovisi o vrsti koju koristite:
- Za bijelu rižu dugog zrna na 200 g riže dodajte 500 ml vode.
- Za bijelu rižu kratkog zrna na 200 g riže ide 300 ml vode.
- Za smeđu rižu na 200 g ide 430 ml vode.
Ispiranje
Ispiranje riže prije kuhanja važan je korak koji mnogi zanemaruju. Ono pomaže ukloniti višak škroba koji može uzrokovati ljepljivost jela. Pravilnije je ispirati rižu u loncu nego u cjediljki, jer ćete tako biti temeljitiji. Miješanjem zrna i mućkanjem vode u loncu uklanjate škrob i eventualne ostatke. Dovoljno je rižu isprati tri puta.
Proces kuhanja
Na svakih 200 g riže u lonac dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli. Pustite da zavrije, smanjite temperaturu i poklopite.
Kuhajte na laganoj vatri bez podizanja poklopca. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže:
- Bijela riža dugog zrna: 18-20 minuta.
- Bijela riža kratkog zrna: 15-18 minuta.
- Smeđa riža: 40-45 minuta.
Nakon kuhanja ostavite rižu poklopljenu 5-10 minuta kako bi se dodatno naparila i postala savršeno rastresita.
(Stvar ukusa)