Pet razloga zbog kojih trebate češće jesti borovnice
Zahvaljujući svom uravnoteženom slatko-kiselkastom okusu i gotovo neprimjetnim sjemenkama, borovnice su mnogima omiljeno voće. Osim što su ukusne, borovnice imaju i brojne zdravstvene prednosti.
Smrzavanje svježe ubranih borovnica može očuvati hranjive tvari koje svježe borovnice s vremenom gube. Međutim, smrznute borovnice sadrže manje vitamina C.
Borovnice sadrže vitamine, minerale i antioksidanse koji pružaju značajne zdravstvene koristi. Na primjer, bogate su vitaminom K, koji je važan za zdravlje srca, kostiju i zgrušavanje krvi, piše WebMD.
Ostale prednosti borovnica uključuju:
Visoku razina antioksidansa: Borovnice su među najboljim izvorima antioksidansa, koji štite tijelo od slobodnih radikala i oštećenja ćelija.
Sposobnost snižavanja holesterola: Antioksidansi u borovnicama sprječavaju oksidaciju holesterola, smanjujući rizik od nakupljanja naslaga u arterijama.
Sposobnost snižavanja krvnog pritiska: Antocijanini, spojevi u borovnicama, mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Sposobnost kontrole šećera u krvi: Redovno konzumiranje borovnica poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u kontroli šećera kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Bolju probavu: Zahvaljujući vlaknima, borovnice omogućuju zdravu probavu.
Borovnice su savršene kao dodatak kolačima i drugim slasticama. Također, možete ih dodati u palačinke, pitu, smoothie ili napraviti sok od borovnica.
Duže traju ako se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču. Borovnice isperite vodom isključivo prije jela, a ne odmah nakon kupovine.