Evo na koliko stepeni treba peći meso kako bi uvijek bilo sočno i ukusno
Savjet zlata vrijedan: Kako ispeći savršeno sočno i hrskavo meso
Meso koje je izvana zlatno-žuto i hrskavo, a iznutra sočno i savršeno pečeno, želja je skoro svake domaćice. Međutim, često se desi da recept, prema kojem planirate pripremiti neko jelo s mesom iz rerne, ne navodi tačnu temperaturu za pečenje. I, šta sada?
Donosimo nekoliko korisnih savjeta o tome na kojim temperaturama trebate peći određene vrste namirnica za idealan obrok.
Meso i povrće
Meso i povrće čine savršen spoj. Ako ih pečete zajedno, obratite pažnju da se povrće ne prepeče, jer mesu obično treba više vremena da bude spremno za konzumaciju.
Pečenje započnite na temperaturi između 200 i 230 stepeni, a zatim smanjite na 180. Na taj način meso će zadržati sočnost, dok će izvana dobiti zlatnu hrskavu koricu. Ako pečete veći komad mesa, obavezno ga zarežite na nekoliko mjesta kako bi se ravnomjerno ispeklo i iznutra.
Sjeckano povrće dobro posušite ili ga ostavite pola sata na papirnom ubrusu da upije višak vode. Tako će vaše povrće biti izvana hrskavo, a iznutra lijepo pečeno, a ne prepečeno.
Prije pečenja, meso držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi i stavite ga da se peče bez prethodnog zagrijavanja rerne. Ako meso direktno iz frižidera stavite na pečenje, neće se ravnomjerno ispeći – sredina će ostati sirova, dok će krajevi biti prepečeni.