Itekako ima rok: Znate li koliko sarma zapravo može stajati u frižideru?
Sarma je jelo koje se, zahvaljujući svojim sastojcima poput kiselog kupusa, mesa i začina, dobro čuva, ali je važno pridržavati se preporučenih rokova kako bi ostala sigurna za konzumaciju.
Ljudi s ovog područja teško mogu zamisliti zimu bez sarme. Obično se kuha u velikim količinama, a, kako mnogi kažu, najfinija je zadnji dan. No, koliko dugo sarma zapravo smije stajati?
Stručnjaci preporučuju da se sarma u frižideru može čuvati do sedam dana. Važno je spremiti je u hermetički zatvorenu posudu kako bi se spriječio ulazak zraka i širenje mirisa. Prije konzumacije obavezno je dobro zagrijati na visokoj temperaturi kako biste eliminirali potencijalne bakterije. Ako ste napravili veću količinu, preporučljivo je dio zamrznuti.
U zamrzivaču sarma može stajati do tri mjeseca. Evo nekoliko savjeta za pravilno čuvanje: spremite je u plastične posude ili vrećice za zamrzavanje, pazeći da izbacite što više zraka. Ako je moguće, zamrzavajte u manjim porcijama kako biste lakše odmrzavali i koristili samo potrebnu količinu.
Pri odmrzavanju, najbolje je prvo je ostaviti u frižideru preko noći, a zatim je dobro zagrijati prije posluživanja. Nikada ne zamrzavajte sarme koje su već jednom bile odmrznute, piše Net.hr.