Najbolji pečeni krompir iz rerne: Hrskav spolja a mekan iznutra, uradite ovu 1 stvar

Praktična žena
Najbolji pečeni krompir iz rerne: Hrskav spolja a mekan iznutra, uradite ovu 1 stvar

Najbolji pečeni krompir iz rerne – hrskav spolja, a mekan iznutra: Uradite ovu jednu stvar koja pravi razliku

Uživajte u savršeno hrskavim zalogajima spolja i nevjerojatno mekanim iznutra!

Zgnječeni pečeni krompir je odličan izbor za ukusan ručak. Prvo se kuha u posoljenoj vodi dok ne omekša, a zatim se lagano zgnječi, prelije uljem i začinima, te zapeče u rerni do savršene hrskavosti.

Sastojci:

– 1 kg manjih krompira
– 65 ml biljnog ulja
– 2 limete ili limuna
– 2 kašičice sjemenki korijandera
– 2 kašičice sjemenki komorača
– 2 kašičice soli
– 1 kašika sjemenki kumina
– 1 kašičica kajenskog bibera u prahu
– ½ kašičice cimeta u prahu
– Svježe začinsko bilje za serviranje

Za dodatnu aromu i dubinu ukusa, najbolje je tostirati sjemenke korijandera, kumina i komorača na tiganju prije nego što ih sameljete.

Priprema:

Zagrijte rernu na 220°C.

U veliki lonac sipajte vodu, dodajte kašičicu soli i oprane krompire sa korom. Kuvajte ih oko 15 minuta, dok ne omekšaju. Provjerite nožem da li su dovoljno mekani. Kada su gotovi, ocedite ih i ostavite da se prohlade.

Na tiganju tostirajte semenke korijandera oko minut, zatim dodajte kumina i komorač. Mešajte još minut i pazite da ne zagore. Skinite tiganj s vatre, pustite da se semenke ohlade, pa ih sameljite u fini prah.

Ohlađene krompire lagano zgnječite.

U posudi pomiješajte ulje sa narendanom koricom limete ili limuna, tostiranim začinima, kajenskim biberom, cimetom i ostatkom soli. Premažite krompire ovom aromatičnom mješavinom.

Posložite krompire na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni 6-8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi.

Poslužite uz svježe začinsko bilje i nekoliko kapi soka od limete ili limuna, po želji.

Uživajte u ovom savršenom jelu!

Ne propustite