Kad čistite šarana, obavezno izvadite ovaj dio, zbog njega će biti gorak!

Praktična žena
Kad čistite šarana, obavezno izvadite ovaj dio, zbog njega će biti gorak!

Čišćenje riba nekada je prava umjetnost. Ali, kako je riba prepuna minerala, vitamina i omega-3 kiselina izuzetno je važna za naš organizam.

Jedna od popularnijih je šaran koji je čest na meniju, pogotovo tokom posta i posnih slava.

Čišćenje ribe može da bude i neprijatno i komplikovano, ukoliko ne znate kako pravilno to da uradite. Međutim, ukoliko ispratite nekoliko jednostavnih koraka, sprečićete i neprijatne mirise i đubre na sve strane, prenosi una.rs.

Prije svega, važno je da operete šarana, a da čišćenje počnete sa krljuštima. Ribu uzmite lijevom rukom za rep, a desnom držite nož i to tako da oštrica noža bude nasuprot ljuspicama. Zatim počnite da ih vadite, ali pazite da ne isečete kožu ribe, piše Krstarica.

Makazama isecite peraja, a ono što bi, prilikom čišćenja, trebalo da uradite jeste da odvojite sedefni dugmić (kost). Nalazi se na vrhu glave, na mjestu gdje se spaja sa tijelom. Ukoliko ovu kost ostavite, može da se dogodi da riba ima neprijatan, pa čak i gorak ukus.

Šarana nemojte čistiti kroz stomak, kao što se čiste druge ribe, već kroz leđa i to tako što ćete ga iseći po leđima i odatle izvaditi unutrašnjost. Takođe, unutrašnjost šarana možete izvaditi i kroz škrge – potrebno je da ih dobro uhvatite i izvučete.

Prilikom čišćenja, obavezno pazite da ne pokidate crijeva, jer ona često sadrže crve koji bi mogli da se rasprsnu po cijeloj unutrašnjosti šarana.

Kada budete završili sa čišćenjem, ribu dobro operite vodom, a sudove, nakon pranja vodom, očistite sirćetom.

Ne propustite