Starinska božićna česnica: Ubacite ovo u nju, da vas sreća i zdravlje prate tokom cijele godine
Donosimo vam najbolji recept za starinsku božićnu česnicu
Božićna česnica je jedan od najvažnijih običaja u mnogim domaćinstvima, a priprema ove tradicionalne pogače može biti pravo umijeće. U česnici se stavljaju simbolični sastojci koji se vjeruju da donose sreću, zdravlje i plodnost tokom godine. Evo kako pripremiti najbolju starinsku božićnu česnicu.
Sastojci:
250 ml mlijeka
10 g suhog kvasca
Kašika šećera
80 ml ulja
100 ml jogurta
550 g brašna (T400, meko)
Mast za premazivanje
Šta se stavlja u česnicu:
Većina ljudi u česnicu stavlja novčić, jer se vjeruje da on donosi novac i sreću. Takođe, obavezno se stavlja parče badnjaka, koje simbolizuje plodnost i dobro zdravlje, a sličnu ulogu ima i dren. U nekim krajevima stavljaju se kukuruz (za svinje), pasulj (za ovce) i ovas (za konje). Ako domaćinstvo ima kokoške ili drugu živinu, u česnicu se stavljaju zrna pšenice.
Ko pronađe novčić i badnjak, treba ih čuvati na posebnom mjestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama za koje su stavljeni u česnicu. Takođe, ako se tokom pečenja česnice testo podigne iznad, na primjer, kukuruza, vjeruje se da će togodišnja žetva biti bogata.
Priprema:
1. U mlijeku rastvoriti suvi kvasac i šećer. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta, dok se kvasac ne aktivira.
2. U velikoj zdjeli pomiješati brašno i jogurt, a zatim dodati kvasac, ulje i malo soli. Mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično.
3. Pokriti tijesto i ostaviti da naraste na toplom mjestu oko 1-2 sata.
4. Kada tijesto naraste, oblikovati ga u okrugli oblik i staviti u pleh koji ste prethodno premazali masti.
5. Prilikom oblikovanja česnice, ne zaboravite da stavite novčić, badnjak, dren, ili druge simbolične sastojke.
6. Pokriti česnicu i ostaviti da odmara još 20-30 minuta.
7. Peći u unaprijed zagrejanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok česnica ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
8. Kada je gotova, premazati je sa malo masti za sjaj.
Služiti toplo, uz obitelj i prijatelje, i uživati u okusu i simbolici ove predivne tradicije.