Kiseli kupus vam je previše slan, samo ubacite ovo u bure i riješićete problem

Praktična žena
Kiseli kupus vam je previše slan, samo ubacite ovo u bure i riješićete problem

Prilikom kiseljenja kupusa dodaje se so, ali se često dešava da se pretera. U takvim situacijama većina domaćica hladnom vodom ispira listove kupusa prije pripreme sarme ili podvarka kako bi se riješila viška soli.

Ima i onih koji stavljaju očišćen krompir u kacu sa kiselim kupusom kako bi pokupio višak soli. Problem je što krompir so skuplja prilikom kuhanja, pa ako ga stavite sirovog, malo toga ćete riješiti.

Savjet iskusnih domaćica

Ali, bez brige, rješenje za suviše slan kiseli kupus postoji. Kako savjetuju iskusne domaćice, dovoljno je da u kacu sa kupusom ubacite šargarepu i zeleni paradajz koji će apsorbirati višak soli iz rasola i kiselog kupusa.

U zavisnosti od veličine bureta ili kace, odnosno količine kiselog kupusa, potrebno je dodati oko 2 kg očišćene šargarepe i isto toliko opranog zelenog paradajza koji treba da se izbuši viljuškom kako bi lakše upio višak soli iz bureta.

Ukoliko ni ovo ne pomogne, uvijek vam ostaje dobar, stari način ispiranja listova kupusa u hladnoj vodi koja će izvući višak soli. Ovaj postupak ponavljate sve dok ne dobijete optimalno slan ukus kiselog kupusa.

Također, povedite računa koliko soli i začina dodajete u mljeveno meso, jer će pirinač iz fila za sarmu također upiti dio viška soli.

Ne propustite