Ovaj mliječni napitak opasan je za žene: Izaziva moždani i srčani udar, evo koja doza je rizična
Naučnici su otkrili da žene koje piju najmanje 400 mililitara (ml) mlijeka dnevno imaju veću vjerovatnoću da dožive srčani ili moždani udar. U riziku su i žene koje konzumiraju obrano, odnosno mlijeko sa manje masti.
Istraživači studije Univerziteta Upsala u Švedskoj, koja je objavljena u BMC Medicine, ustanovili su da mlečni šećeri – laktoza, mogu izazvati upalu u ćelijama tijela tokom vremena, te stvoriti dodatno opterećenje za srce.
Studija je razmatrala dvije velike studije na populaciji od 101.000 ljudi – skoro 60.000 žena i oko 40.000 muškaraca. Učesnici su popunjavali upitnik o svom načinu života i ishrani, a pratili su ih 33 godine.
Konkretno, oni koji su svakodnevno konzumirali mlijeko sa manje masti tokom cijele studije imali su pet odsto veći rizik od koronarne bolesti srca – uključujući srčanu insuficijenciju, srčani udar i moždani udar.
Utvrđeno je da što su žene više pile mlijeka, to se rizik povećavao.
Žene koje su pile 600 ml mlijeka dnevno povećale su rizik za 12 odsto, a za 21 odsto kada su pile 800 ml.
Kafe sadrže puno mlijeka
Velike šoljice kafe u kafićima često sadrže pola litre mlijeka (560 ml), a većina mlijeka je i u kapućinu.
Istraživači su rekli da su nalazi slični za punomasno, srednje masno i nemasno mlijeko.
Kažu da bi uključivanje fermentisanih mliječnih proizvoda u ishranu umjesto mlijeka, kao što je jogurt, moglo ublažiti dio rizika. Fermentisani mliječni proizvodi sadrže manje laktoze od mlijeka, jer proces fermentacije razgrađuje dio laktoze mlijeka.
– Zdrava ishrana je neophodna za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Naša analiza podržava povezanost između unosa mlijeka većeg od 300 ml dnevno i veće stope ishemijske bolesti srca i infarkta miokarda (srčanog udara), posebno kod žena, ali ne i kod muškaraca. Veći rizik kod žena je evidentan bez obzira na sadržaj masti u mlijeku – naveo je za časopis BMC Medicine, autor studije profesor Karl Majkslon, prenosi "Daily Mail".
Kardiovaskularne bolesti, koje uključuju srčane i moždane udare, a uglavnom su povezane sa nakupljanjem masnih naslaga unutar arterija, što povećava rizik od krvnih ugrušaka.
Mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izvor kalcijum-fosfora, proteina i drugih hranljivih materija koji su od vitalnog značaja za zdravlje kostiju.
Međunarodna fondacija za osteoporozu objasnila je da je kalcijum glavni građevinski blok skeleta. Nedostatak kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju tokom vremena, i povećati rizik od osteoporoze – uzrokujući da kosti postanu lomljive.