Starinski prženi kiseli kupus, kažu da je mnogo ukusniji od podvarka, a mnogo brže se priprema

Praktična žena
Starinski prženi kiseli kupus, kažu da je mnogo ukusniji od podvarka, a mnogo brže se priprema

Kiseli kupus je izuzetno zdrav i sadrži mnogo više vitamina C nego limun, zbog čega je preporučljivo jesti ga što više tokom hladnih dana kako biste ojačali imunitet. Ovo je najbolji prirodni način da se zaštitite od virusa tokom zime.

Osim toga, tokom fermentacije, odnosno kiseljenja, ovo povrće stvara uslove za rast korisnih probiotika koji pozitivno utiču na zdravlje crijeva.

Pored već dobro poznatih jela od kiselog kupusa, postoji i jedno jelo koje su nekada davno pripremale naše bake, a koje se, nažalost, polako zaboravlja. Riječ je o prženom kiselom kupusu, koji je sličan podvarku, ali ipak ima svoj specifičan šarm.

Priprema se mnogo brže od podvarka, ima sjajan ukus, a može se kombinovati i sa drugim jelima, poput kuvanog krompira ili pire krompira. Po želji možete dodati suho meso, dimljene kobasice ili, kao u našem receptu, suhu slaninu.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
200 ml ulja
1 glavica crnog luka
300 g svježeg mesa po izboru
200 g suhog mesa (slanina, kobasica, suhi vrat)
biber, bijeli luk u prahu
peršunov list i bosiljak
lovorov list

Priprema:

Isjecite kiseli kupus kao za podvarak, potopite ga sa 1 litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro iscijedite.

U dublju šerpu stavite crni luk i dinstajte ga na ulju. Dodajte na kockice isečeno meso, nalijte vodu i ostavite da se meso dobro skuva.

Dodajte ocijeđeni kupus, začine i prelijte s oko 1 l vode. Pokrijte i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Povremeno miješajte i dodajte začine.

Kada voda potpuno uvri, dodajte malo ulja i nastavite da pržite kupus još 10 minuta.

Dodajte sjeckanu suvu slaninu i nastavite da pržite dok kupus ne dobije finu zlatno-žutu boju.

Poslužite uz pire krompir.

(Espreso/Srećna republika)
 
 
 
 
 
 

 
 

 

Ne propustite