STARI DOBRI RECEPT ZA BRESKVICE: Bit će nikad mekše i ukusnije

Praktična žena
STARI DOBRI RECEPT ZA BRESKVICE: Bit će nikad mekše i ukusnije

Breskvice su jedan od onih kolača koji nas podsećaju na prošle generacije, na dane kada su bake i tetke pripremale ove poslastice, a miris iz pećnice bio znak da dolaze praznici.

Ovaj kolač, sa svojim prepoznatljivim oblikom i sočnim punjenjem, vraća nas u vrijeme djetinjstva, podsećajući nas na tradiciju i ljubav prema starim receptima.

Poznate i van naših granica, breskvice su poznate i u Italiji, gdje ih zovu Pesche Dolci, a potiču iz Toskane. Iako se originalna verzija pravi sa specifičnim italijanskim likerom Alchermes, koji im daje karakterističnu crvenu boju i cvjetnu aromu, varijacije su nastale zbog teškoće u nabavci ovog likera. U nekim receptima koristi se jednostavniji način bojenja.

Iako priprema ovih kolača zahtijeva više vremena i pažnje, rezultat je svakako vrijedan truda. Ne samo da su ukusne, već su i prava poslastica za oči, sa svojim prelijepim izgledom. Ako pitate domaćice na Balkanu, vjerojatno će vam reći da su breskvice dio njihove tradicije, recept koji je prenošen kroz generacije.

Sastojci:

Za tijesto:

3 jaja
500g brašna
200g šećera u prahu
200ml masti (ili ulja ili putera)
75ml slatke pavlake (ili mlijeka)
prašak za pecivo
korica od jednog limuna
kašičica ekstrakta od vanile
prstohvat soli

Za fil:

mrvice od izdubljenih breskvica
300g pekmeza (kajsija, breskva)
100g samljevenih oraha
crvena i žuta boja za kolače
kristal šećer za oblaganje

Način pripreme:

U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo i so.

Jaja umutiti sa šećerom pa, tokom mućenja, dodavati po malo otopljene masti (ili ulja), vanilu i slatku pavlaku. Zatim spojiti smjesu jaja sa brašnom.

Kada se tijesto dobro sjedini, ostaviti ga u frižideru na sat vremena, prekriveno plastičnom folijom.

Nakon toga, izvaditi tijesto i prebaciti ga na radnu površinu posutu brašnom. Tijesto iseći na nekoliko komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseći je na podjednake komadiće.

Komadiće oblikovati u kuglice i slagati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. Boja biskvita treba ostati svijetla.

Još tople pečene biskvite pažljivo izdubiti tankim nožem.

Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil i njime puniti polovine breskvica, te ih spajati.

Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razređenu vodom), prvo u žutu, a potom u crvenu. Ostaviti ih na ubrusu da se ocede, a zatim ih uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.

Na kraju, ukrasiti breskvice zelenim listićem.

Napomena:
Interesantan je recept i za drugi fil: uz orahe i mrvice možete dodati puter i malo arome poput ruma ili maraskina.

Nekoliko veoma dobrih preporuka oko pripreme breskvica: otkinite par manjih komadića testa i oblikujte ih u kuglice, ostavite sa strane da vidite hoće li kuglice zadržati svoj oblik. Ako zadrže oblik, sa testom je sve u redu. Ako se lagano spuste, to je znak da treba dodati još malo brašna. Obavezno koristite šećer u prahu, jer se on lakše topi tokom pečenja od kristal šećera, što će spriječiti pucanje biskvita, što nam je veoma važno.

 
 

Ne propustite