Starinska svekrvina baklava koja se topi u ustima: Bogata, ukusna i jednostavna
Baklava je jedan od najomiljenijih slatkiša, posebno kada je riječ o prazničnim danima i posebim prilikama. S njenim bogatim okusom, hrskavim slojevima i sočnim zaljevom, baklava je pravi kralj kolača.
Ovaj starinski recept za svekrvinu baklavu pruža vam savršen spoj oraha, maslaca i agde, čineći je nevjerojatno bogatom i ukusnom. Svaki zalogaj ove baklave topi se u ustima, a s lakoćom ćete je pripremiti za svečane trenutke s obitelji i prijateljima.
Slijedite ovaj detaljan recept i uživajte u jednostavnom procesu izrade ovog divnog deserta!
Potrebni sastojci za tepsiju veličine 38 cm.
- 750 g jufke za baklavu
- 800 g oraha
- 5 kašika secera
Za premazivanje:
- 300 g maslaca
Agda/Zaljev:
- 1 Kg šećera
- 1,200 ml vode
- 4 kolutića limuna
Priprema
Najprije pripremiti orahe jedan dio sjeckati jedan dio mljeveni. U orahe dodati 5 kašika šećera i izmiješati. Otopiti maslac.
Staviti agdu da kuha. 15 minuta kuhati na srednjoj temperaturi od momenta kada proključa. Pred kraj kuhanja dodajemo kolutiće limuna koji kuhamo oko 3 minuta. Izrežite oblik tepsije na listove jufke. Najprije redati u tepsiju 4 lista jufke. Svaki list premazati maslacem.
Na četvrtu premazani jufku rasporediti dio smjese oraha , toliko da prekrije cijelu jufku. Pazimo da nam smjese ostane do kraja slaganja baklave. Nastavljamo redati jufku koju treba premazati maslacem i posuti orasima. Za kraj ostaviti 4 lista jufke i jedan sa strane za prekrivanje baklave.
Baklavu prekriti sa 4 lista jufke. Tri lista premazati a četvrti ne jer slijedi rezanje baklave. Baklavu možete izrezati po želji. Izrezali smo na rombove.
Sad izrezanu baklavu ravnomjerno premazati maslacem. Prekriti jednom jufkom koju možete premazati tanko samo uljem. Baklava je spremna za pečenje. Pečemo u zagrijanoj rerni ukupno 90 minuta. Prvih 10 minuta peći na 200 stepeni te smanjiti na 150 stepeni i peći još idućih 80 minuta. Baklavu izvaditi iz rerne i skinuti gornju koru. Vruću baklavu iz rerne zaljevati hladnom agdom.
Postepeno zaljevati, najprije dobro natopiti do vrha baklavu i sačekati par minuta da upije agdu, ponovo dodati malo agde i sačekati da upije, sad se vidi agda da je baklava sva u agdi.
Baklava može dugo stajati u frižideru, sve je bolja i bolja što duže stoji ako se može sačuvat da se brzo ne pojede.
To je to, prijatno!