Allaham' pozorište: Grafiti podrške kulturnim institucijama

Aktuelno
Allaham' pozorište: Grafiti podrške kulturnim institucijama
Da kultura u Bosni i Hercegovini (od)umire, odavno je svima jasno. Muzeji, pozorišta, umjetničke galerije i druge kulturne ustanove danas, nažalost, stoje kao nijemi svjedoci činjenice da su Bosna i Hercegovina i njeni građani nekada imali potrebu za kulturom. A, ako su imali sreće da nisu ugašene, pojedine institucije kulture su tu, eto, samo zato što moraju biti tu gdje jesu, u Sarajevu, kao kulturnom sjedištu jedine nam domovine.

Da kultura u Bosni i Hercegovini (od)umire, odavno je svima jasno. Muzeji, pozorišta, umjetničke galerije i druge kulturne ustanove danas, nažalost, stoje kao nijemi svjedoci činjenice da su Bosna i Hercegovina i njeni građani nekada imali potrebu za kulturom.

A, ako su imali sreće da nisu ugašene, pojedine institucije kulture su tu, eto, samo zato što moraju biti tu gdje jesu, u Sarajevu, kao kulturnom sjedištu jedine nam domovine.

Kič je od 90-tih naovamo zamaglio sve ono što je vrijedilo, a neoliberalizam je do kraja dotukao svaki impuls individualnog kulturnog izražaja. Nastupi turbofolk zvijezda zamijenile su svire i koncerte, a Instagram, Youtube, Facebook i sl., doveli su do toga da su nam slike hrane, parova, razgolićenih manekenki i manekena, a i korisnika/ca pomenutih društvenih mreža postale normalna svakodnevnica...

Tome nisu krivi ni političari, ni država, ni sistem, ni međunarodna zajednica, nego mi sami!

Svjesni toga, nepoznati autori sinoć su u Sarajevu na pločnicima ispred kulturnih ustanova, napisali zanimljive grafite koji nastoje skrenuti pažnju građanima na institucije koje iza svojih fasada austro-ugarskog stila kriju neprocjenjivo kulturno blago, pored kojeg svakodnevno prolazimo, a da toga nismo ni svjesni.

„Zemaljski, ugledaj se na Historijski“, „Allaham' pozorište“, „Instagram uživo“, „Kume pozorište“, samo su neki od domišljatih grafita koji su satirično objedinili mentalitet prosječnog Bosanca i Hercegovca i surove realnosti s kojom se susrećemo kada su kulturne ustanove u pitanju.

Ne propustite