Ubacite samo malo ovog dok kuhate grah, biće gotov za manje od 45 minuta i jednako ukusan
Brzo kuhanje graha: Dva jednostavna trika koja će vam uštedeti vruheme
Grah je izuzetno zdrava namirnica koja obogaćuje našu ishranu, ali ima jedan problem – potrebno je puno vremena da bi bio potpuno skuvan. Prvo je potrebno da odstoji u vodi, a potom da se skuva. Kada sve to saberemo, može se reći da proces pripreme traje podosta dugo.
Međutim, postoje dva vrlo jednostavna trika koja će vam pomoći da ubrzate ovaj proces i uživate u ukusnom grahu za mnogo kraće vrijeme.
1. Soda bikarbona
Većina domaćica zna da je najbolje potopiti grah u hladnu vodu preko noći, ali ako želite da ubrzate kuvanje, pomoći će vam soda bikarbona.
Dodajte jednu kašičicu sode bikarbone u prvu vodu u kojoj kuvate grah. Ostavite ga da se krčka najmanje 15 minuta, zatim ocedite vodu i dodajte malo ulja. Ovaj trik može značajno ubrzati proces.
2. Kad potopite grah u vodu za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.
Naravno, vrijeme kuhanja može zavisiti i od vrste graha, jer nekvalitetan ili stari grah može ostati "žilav" i nakon duže termičke obrade.