Jednostavnim trikom usporite truljenje banana
Banane su popularno voće puno kalija i drugih korisnih materija. Međutim, kada postanu smeđe, mnogi ljudi misle da više nisu za jelo. Iako to nije sasvim tačno, imamo jednostavan trik da spriječite da prebrzo sazriju.
Banane na tezgi mogu izdržati oko tri do sedam dana, u zavisnosti od njihove zrelosti u trenutku kupovine, kao i temperature u prostoriji i nekih drugih faktora. Kao i kod drugih vrsta voća, banane mogu duže trajati hlađenjem i zamrzavanjem. Također, pazite da voće ne izlažete direktnom suncu. Međutim, postoji još jedan zanimljiv trik.
Umotajte stabljike banane u plastičnu foliju
Ako želite produžiti svježinu banane i spriječiti da prebrzo posmeđe, smeđi dio peteljke banane umotajte u plastiku. Možete koristiti plastičnu vrećicu, foliju ili nešto slično.
Kako ova metoda funkcionira?
Banane koje su odložene na kuhinjskom pultu s peteljkama umotanim u plastiku dugo će ostati žute, a razlog leži u etilenu. Ovaj plin se oslobađa upravo iz drvenastih stabljika, a ako to spriječimo, usporavamo sazrijevanje. Važno je da ne odvojite svežanj banana, već da umotate cijelu stabljiku zajedno. Zatim dolazi još jedan važan korak.
Objesite banane
Još jedna pouzdana metoda koju se preporučuje koristiti zajedno s gore navedenim je vješanje banana. Time se sprječavaju fizička oštećenja ploda – što ubrzava truljenje i pospješuje ravnomjerno sazrijevanje. Gomila banana na pultu ili u posudi će sazrijeti mnogo prije, a banane će početi da porumene već nakon nekoliko dana.
Ako ih umotamo u foliju i okačimo, sigurno će duže trajati. Čak i ako se na koži stvore neke smeđe mrlje, one će i dalje biti blijedožute iznutra još najmanje dvije sedmice.