Bijela oblanda sa orasima i medom – ništa jednostavnije i ništa ljepše: Recept gotov za 15 minuta

Praktična žena
Bijela oblanda sa orasima i medom – ništa jednostavnije i ništa ljepše: Recept gotov za 15 minuta

Ljubitelji oblandi biće oduševljeni

Oblande su brzo rješenje kad vam se jede nešto slatko – nema mućenja i pečenja kora, fil se sprema veoma brzo i već poslije sat-dva, u zavisnosti od brzine stezanja fila, kolač možete da isiječete i poslužite.

Pored recepata u kojima dominiraju mljeveni keks, žele-bombone, čokolada i mlijeko, uz obavezan margarin koji će sve sastojke lijepo povezati i onemogućiti filovima da cure preko korica, čini se da je nekada čuvena bijela oblanda sa medom (ili oblatna, kako je u nekim dijelovima Srbije zovu) zaboravljena.

A ona se svakako brže sprema, zdravija je i ukusnija od većine oblandi koje su „preko noći“ postale popularne u sprskim kućama.

Bijela oblanda sa medom nekada je bila klasik na prazničnim trpezama; naše bake spremale su je kao vrhunski slatkiš kojim će poslužiti goste koji dođu na slavu ili rođendan. Mi smo sačuvali od zaborava recept koji datira s početka 20. vijeka i dijelimo ga sa vama. Da li ćete u oblandu staviti sjeckane orahe ili kokosovo brašno, odlučite sami – obje varijante su jednako ukusne.

Sastojci:

  • pakovanje oblandi
  • 5 bjelanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 dobre kašike meda
  • 150 gr sjeckanih oraha ili kokosovog brašna

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa žumanca stavite sa strane i iskoristite ih za neki drugi kolač.

Bjelanca umutite u čvrst snijeg, dodajte im 15 kašika šećera i mutite dok šne ne počne da se odvaja od metlica na mikseru.

U šerpu sipajte tri dobre kašike meda, pa stavite na ringlu da provri. Kad med provri, pažljivo sipajte bjelanca umućena sa šećerom i miješajte dok se ne pojave klobuci, odnosno dok fil ne počne da se diže u šerpi.

Brzo skinite šerpu sa vatre, umiješajte u fil sjeckane orahe ili kokosovo brašno i filujte listove oblandi.

Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoji, pa sijecite kolač i služite.

Prijatno!

Ne propustite