Za ljubitelje kremastih slastica s mekanim biskvitom: Čokoladni kolač koji će se mnogima svidjeti
Ako ste ljubitelji kremastih kolača, svakako trebate isprobati i ovaj desert, koji se sastoji od četiri sloja.
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Kuhinja za 10, koji su istakli da je riječ o provjereno dobrom receptu za kolač, koji svi vole.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
- tri pudinga od vanilije
- 200 grama šećera
- jedan litar mlijeka
- 100 grama prženih lješnjaka
- tri jajeta
- tri kašike brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- tri kašike čokolade u prahu (može i kakao)
- 150 mililitara čokoladnog mlijeka
- pet kašika tamnog krem namaza
- jedna kašika bijelog krem namaza
- 500 mililitara vrhnja za šlag
Priprema:
Tri vrećice pudinga od vanilije pomiješajte sa 100 grama šećera pa dodajte nekoliko kašika mlijeka. Dobro promiješajte, a ostatak mlijeka stavite da se kuha. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga s ringle i dodajte razmućeni puding pa vratite na ringlu i miješajte dok se ne zgusne. Gotov puding prekrijte plastičnom folijom te ostavite da se ohladi.
U veću posudu ubacite jaja i tri kašike šećera i umutite mikserom. Dodajte jednu kašiku ulja i tri kašike mlijeka i dodatno umutite. Pomiješajte jednu kašičicu praška za pecivo i s tri kašike brašna pa dodajte tri kašike čokolade u prahu i tri kašike mljevenih prženih lješnjaka. Sve to dodajte smjesi od jaja pa umutite.
Nauljite i pobrašnite tepsiju dimenzija 20x35 centimetara i ravnomjerno rasporedite smjesu. Kolač pecite 25 minuta na 180 stepeni. Nakon što je biskvit pečen, malo ga izbockajte čačkalicom i prelijte sa 150 mililitara čokoladnog mlijeka i ostavite da se ohladi.
Dok se biskvit hladi, razdvojite puding na dva jednaka dijela. U jednu posudu dodajte pet kašika čokoladnog krem namaza, a u drugu posudu dodajte bijeli krem namaz. Obje smjese umutite mikserom. Nakon toga umutite 300 mililitara vrhnja za šlag pa podijelite ga na dva jednaka djela odnosno jedan dio u tamnu kremu, a drugi dio u bijelu kremu. Mikserom umutite obje kreme dok ne dobijete jednake smjese.
Biskvit prvo premažite bijelom, a potom tamnom kremom. Ostavite da se kolač ohladi, a za to vrijeme umutite ostatak vrhnja za šlag i premažite kolač. Desert možete dodatno ukrasiti naribanom čokoladom.