Donosimo vam recept za šampitu s kojim ne možete da pogriješite (RECEPT)
Šampita spada u onu vrstu poslastica koju ili volite ili ne. Ukus joj je, neki bi rekli, presladak, jednostavna je za izradu, a za njenu pripremu neće vam biti potrebno ni previše sastojaka. Njene osnovne namirnice su jaja, brašno i šećer.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
Za koru:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mlijeka
- 8 kašika brašna
- pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 8 bjelanaca
- 24 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kesice vanilin šećera
Način pripreme:
Osam žumanaca dobro umutiti sa osam kašika šećera. Umutiti dok odmah ne postane kremasto. Zatim dodajte osam kašika ulja i osam kašika mlijeka. Promiješajte kašikom i dodajte osam kašika brašna i prašak za pecivo. Miješajte kašikom dok se smjesa ne sjedini.
U kalup stavite papir za pečenje i stavite da se peče. Pecite deset minuta na 180 stepeni.
Trećinu vode stavite u šerpu, koja mora biti uža od vaše činije za pravljenje fila, i pazite da voda ne dodiruje dno posude u kojoj ćete umutiti fil. Stavite vodu da provri. U činiju za fil stavite osam bjelanaca i dodajte 24 kašike šećera. Zatim dodajte limunov sok i dvije kesice vanilin šećera i promiješajte.
Kada voda provri, preko nje stavite posudu sa bjelancima i počnite da mutite smjesu deset minuta. Za to vrijeme jaja će biti pasterizovana i dobićete čvrstu smjesu. Posle toga, bjelanca skinite sa vatre i mutite mikserom osam do deset minuta.
Na koru staviti fil i poravnati. Ukrasite ga malinama. Stavite u frižider i konzumirajte u roku od pola sata.