Rolat sarma će vam postati omiljena: Pravi se začas, a ukus neuporedivo bolji od tradicionalne

Praktična žena
Rolat sarma će vam postati omiljena: Pravi se začas, a ukus neuporedivo bolji od tradicionalne

Rolat sarma koji morate probati – postat će vaš omiljeni obrok nakon prvog zalogaja!

Ova fantastična sarma, pripremljena na potpuno drugačiji način, toliko je neodoljiva da ćete zaboraviti na onu tradicionalnu odmah nakon prvog zalogaja! Okus je jednostavno očaravajuć, a teško ćete se odvojiti od stola kad je ova sarma na trpezi. Obavezno ju morate napraviti i probati, vjerujte nam, sigurno se nećete pokajati!

Sastojci:

-2 kg kupusa ili jedna glavica
-700 g mljevenog mesa
-200 g obarenog riže
-2 glavice crnog luka
-2 crvene paprike
-1 veza peršuna
-So
-Biber
-Suhi začin
-Začinska crvena paprika
-1 jaje

Priprema:

Izdubite korijen kupusa i stavite glavicu u kipuću vodu da se obari. U vodu stavite žlicu soli i dvije žlice octa.
Isecite peršun i dodajte ga u mljeveno meso. Zatim u smjesu dodajte obareni riž, sitno isjeckani crni luk i dvije sitno isjeckane crvene paprike. Dobro začinite smjesu po ukusu. Na kraju dodajte jedno jaje kako bi se smjesa povezala, a sve dobro izmiješajte rukama.
Ako koristite masnije meso, nije potrebno dodavati ulje, ali ako je meso posnije (poput piletine ili teletine), možete dodati malo ulja.
Kad ste pripremili fil, odvojite listove kupusa i skinite dijelove korijena s njih.
U posudu u kojoj će se rolat krčkati, možete staviti i povrće po izboru – u ovom receptu su to 2 paprike, paradajz i luk.
Rolate stavite na povrće i sve dobro zamotajte.
Posudu obložite papirom za pečenje pa aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 200°C. Pecite oko 30 minuta.
Zatim premažite rolat umućenim jajetom s malo ulja i vratite ga u pećnicu na još 15 do 20 minuta kako bi se lijepo zapečeni.

Ne propustite