Evo koje su ribe najbolje i najgore za zdravlje, prema nutricionistima

Praktična žena
Evo koje su ribe najbolje i najgore za zdravlje, prema nutricionistima

Riba je bogata esencijalnim hranjivim tvarima, poput omega-3 masnih kiselina, visokokvalitetnih proteina, vitamina i minerala, te može biti izvrstan izbor u okviru uravnotežene prehrane. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve vrste ribe jednake kada je riječ o njihovim nutritivnim vrijednostima.

Nutricionistica Michelle Routhenstein ističe: "Nisu sve ribe iste kad je u pitanju njihov nutritivni sastav, stoga odabir specifičnih vrsta može biti korisniji za vaše zdravlje."

Najbolja riba za zdravlje

Losos
Losos je među najboljim izborima kada je riječ o zdravoj ribi. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za zdravlje srca i mozga, a također je i izvrstan izvor bjelančevina. Nutricionistica Laura Wright objašnjava: "Losos sadrži visoke količine omega-3 masnih kiselina koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i trigliceride, te posjeduje protuupalna svojstva koja pomažu osobama s artritisom." Istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina pridonoosi smanjenju ukupne smrtnosti od srčanih bolesti.

Sardina
Sardine su još jedan izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), koje podržavaju zdravlje srca, te kalcija, koji je ključan za zdravlje kostiju i srčani ritam. Osim toga, sardine su bogate vitaminom D. Važno je razlikovati sardine od srdele. Svježe srdele, koje imaju blaži okus i miris, brzo se kvare i moraju se čuvati u hladnjaku. S druge strane, konzervirane sardine su srdele koje su prošle proces konzerviranja, što im produžava rok trajanja. Iako mogu biti masnije i promijeniti teksturu, konzervirane sardine i dalje pružaju važne nutrijente i praktične su za dugoročno čuvanje bez potrebe za hlađenjem, prenosi Index.hr.

Najgora riba za zdravlje

Morski pas
Morski pas nije najbolji izbor kada je riječ o zdravlju. "Morski pas sadrži vrlo visoke razine žive, koja je neurotoksin", objašnjava nutricionistica Wright. Trudnice i djeca trebaju u potpunosti izbjegavati ovu vrstu ribe zbog opasnosti koju živa može predstavljati za zdravlje.

Tuna
Iako tuna može biti dobar izvor vitamina B6 i B12, koji podržavaju zdravlje imunološkog sustava i živaca, ona nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke razine žive. Zbog toga se preporučuje ograničiti unos tune na jedan do dva puta tjedno. Zbog visokog udjela žive, tuna se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama.

Ne propustite