Recept za savršeno sočnu gurmasku pljeskavicu: Bolja nego iz kafane, a lako se pravi kući

Praktična žena
Recept za savršeno sočnu gurmasku pljeskavicu: Bolja nego iz kafane, a lako se pravi kući

Niste probali ovako nešto!

Najbolja gurmanska pljeskavica – jednostavno se priprema i kod kuće!

Za razliku od obične, gurmanska pljeskavica puni se raznim dodacima poput sira ili kajmaka, a u nekim dijelovima Balkana dodaje se i dimljena slanina.

Osim toga, pljeskavica mora biti dobro začinjena, pa u pripremu uključite i začine. Postoji mnogo verzija, pa recept možete prilagoditi svojim željama. Često se preporučuje dodavanje sode bikarbone, jer ona čini pljeskavicu sočnijom.

Sastojci:

-500 grama mljevenog mesa
-100 grama sira
-1 crveni luk
-1 čen češnjaka ili češnjak u granulama
-1 žličica ljute paprike u prahu
-Sol
-Ulje

Priprema:

Prvo sitno nasjeckajte ili naribajte crveni i bijeli luk. Preporučuje se korištenje svježeg češnjaka, ali ako ga nemate, možete koristiti i granulirani češnjak. Što se sira tiče, možete koristiti edamer ili neki drugi sličan sir.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso, crveni i bijeli luk, sitne kockice sira i začine. Ako ne volite previše ljuto, upotrijebite dimljenu crvenu papriku, a ako želite pojačati okus, možete dodati i malo papra.

Sve sastojke dobro promiješajte, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata kako bi se svi okusi povezali. Kada je smjesa spremna, izvadite je iz hladnjaka i oblikujte pljeskavice. Preporučuje se nauljiti ruke prije oblikovanja kako bi vam bilo lakše.

Vrijeme kuhanja ovisi o debljini pljeskavice, ali i o tome pržite li je na tavi ili na roštilju. Ako pržite na tavi, bolje je da bude tanja. Pecite pljeskavicu oko 10 minuta s obje strane na srednjoj vatri. Poslužite je s puno luka, lepinjom, pomfritom ili prženim krumpirom, uz omiljene umake.

Uživajte i javite nam kako vam se svidio recept!

Ne propustite