Ako imate OVO u kuhinji, odmah sve izbacite! Stručnjaci upozoravaju: "Te hemikalije uzrokuju RAK"
U istraživanju koje su sproveli iz organizacije Toxic-Free Future i Amsterdam Institute for Life and Environment na Vrije Universiteit, testirano je 203 kućna proizvoda od crne plastike, od kojih je čak 85 posto imalo visoke koncentracije usporivača plamena, piše Žena Blic.
Megan Liu, koautorka studije, objasnila je da su ti usporivači plamena isti oni koji se nalaze u elektronici, kao što su televizori, mobilni telefoni i računari.
Ovo se odnosi isključivo na crni plastični pribor za jelo, ne na pribor drugih boja, jer se reciklirani elektronički dijelovi koji koriste usporivače plamena obično prerađuju u crnu plastiku, piše New York Post.
"Ove hemikalije koje uzrokuju tumor ne bi smjele da se koriste ni u kojem slučaju, ali kroz reciklažu ulaze u naše okruženje i domove na više načina. Visoke koncentracije koje smo pronašli izazivaju zabrinutost", rekla je Liu.
Studija je istakla da reciklaža plastike koja se koristi u elektronici može da dovede do ponovne upotrebe tih materijala u kućnim predmetima koji ne zahtevaju usporivače plamena, što rezultira visokim i nepotrebnim izloženostima koje mogu biti opasne, posebno za decu i žene u reproduktivnoj dobi.
Zdravstveni problemi povezani s tim hemikalijama uključuju kancerogenost, poremećaj endokrinog sistema, neurotoksičnost, te toksičnost za reproduktivni i razvojni sistem, navode istraživači. Iako nisu otkrili specifične brendove ili proizvođače, najveće koncentracije usporivača plamena pronađene su u lopaticama i poslužavnik za suši. Jedna od hemikalija koja je pronađena u priboru bila je zabranjena materija decaBDE, koja se prethodno koristila za izradu kućišta elektronike. Studija je pokazala da ova materija i dalje prodire u domove kroz recikliranu plastiku.
"Ovi rezultati jasno pokazuju da se elektronika koja sadrži usporivače plamena, poput spoljnih kućišta velikih televizora, reciklira u posude za čuvanje hrane i kuhinjski pribor", izjavila je Heather Stapleton, profesorka na univerzitetu Duke.
Metalni pribor za jelo je zdraviji za korišćenje
"Dok je ključno razviti održive pristupe za upravljanje našim plastičnim otpadom, trebalo bi da budemo oprezni i osiguramo da ne doprinosimo dodatnim izloženostima ovim opasnim hemikalijama u recikliranim materijalima", dodala je.
Iako je gotovo nemoguće potpuno eliminisati sve potencijalno štetne stvari iz svog doma, Džejmi Alan, docent na Odeljenju za farmakologiju i toksikologiju na Univerzitetu Michigan State, rekao je da ljudi treba da zamijene kuhinjski pribor koji ih brine.
"Ako možete postupno zamijeniti ili rjeđe koristiti crni premazani pribor, to bi bilo sjajno. Ako ih trenutno ne možete zamijeniti, to je u redu, ali pokušajte da ih držite što manje u kontaktu s vrućim predmetima", savjetuje Alan.
Međutim, pribor treba odmah zamijeniti ako se otopi ili postane deformisan zbog toplote.
"Ako otopite kašiku - to sam radio mnogo puta jer sam zaboravio i ostavio je, morate da je bacite", rekao je Alan, dodajući da bi tada trebalo baciti i pripremljenu hranu.
Iako su metalni, drveni i keramički kuhinjski pribor dobri izbori, Alan preferira metal jer se najlakše čisti i pogodan je za kuhanje na visokim temperaturama. Drvo i keramika su takođe dobri, ali teže se čiste i pravilno dezinfikuju.