Ove posne krofne su prosto idealne – super recept koji uspijeva svima svaki put

Praktična žena
Ove posne krofne su prosto idealne – super recept koji uspijeva svima svaki put

Tražite jednostavnu, brzu i ukusnu poslasticu za vrijeme posta?

Posne krofne su idealan izbor! Bilo da ih volite prazne ili punjene omiljenim džemom, ovo tijesto bez jaja i mlijeka pruža neodoljivu sočnost.

Ono što ove posne krofne izdvaja od drugih jeste dodatak korice limuna ili pomorandže, koji im daje osvježavajući, citrusni šmek. Priprema je brza i laka, što ih čini savršenim receptom kada vam se prijede nešto slatko ili kada želite da obradujete porodicu i prijatelje, prenosi danas.rs.

Evo kako da i vi pripremite ove mekane, mirisne krofne koje će svi obožavati!

Sastojci:

  • – 500 g brašna
  • – 1/2 kockice svježeg kvasca
  • – 200 ml mlake vode
  • – 75 ml ulja
  • – 2 kašike šećera
  • – nastrugana korica 1/2 limuna ili pomorandže
  • – ulje za prženje
  • – prah šećer

Priprema:

U malo mlake vode izdrobite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Nakon 10-ak minuta, u dubljoj posudi pomiješajte ostale sastojke, dodajte kvasac i zamijesite glatko tijesto, pa ostavite da lijepo nadođe, oko pola sata.

Ponovo premesite tijesto, pa ga preručite na pobrašnjenu radnu površinu i rasklagijajte na debljinu od oko 1cm, pa čašom željene veličine, koju ste uvaljali u brašno, vadite krofne i ostavite ih malo da nadođu.

U većem tiganju zagrijte ulje na visokoj temperaturi, pa ubacujte krofne, malo smanjite temperaturu i pržite ih nekoliko minuta sa obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Gotove posne krofne vadite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće, ostavite ih malo da se prohlade, pa ih pospite prah šećerom.

Poslužite i uživajte.

Ne propustite