Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Toliko je ukusna da će je jesti i oni koji ne poste

Praktična žena
Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Toliko je ukusna da će je jesti i oni koji ne poste

Iskusne domaćice je uvijek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste

U toku posta osim kuhanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu. Nema šanse da se ukućanima neće svidjeti. Preukusna je i tražiće se zalogaj više.

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lijepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. A iskusne domaćice je uvijek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Tijesto za pitu:

  • 600 g brašna
  • 15-20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 350 ml vode

Sastojci za fil:

  • 300 g sočiva
  • 200 g praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 g šampinjona
  • so
  • biber
  • začinska crvena paprika

Način pripreme:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuha.

Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju sa malo vode, a zatim dodajte isheckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte procuheđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuhano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lijepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smjesa prohladi, a za to vrijeme pripremite tijesto.

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Zamiješeno tijesto podijelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lijepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cijela filuje. Ova prelijepa manastirska pita  se peče oko 35 minuta na 200 °C.

(Alo.rs)

Ne propustite