Presolili ste kupus? Jedna rješava problem ako se ubaci u bure, a nije krompir

Praktična žena
Presolili ste kupus? Jedna rješava problem ako se ubaci u bure, a nije krompir

Bez brige, rješenje za suviše slan kiseli kupus postoji

Prilikom kiseljenja kupusa dodaje se so ali se često dešava da se pretjera. U takvim situacijama većina domaćica hladnom vodom ispira listove kupusa prije pripreme sarme ili podvarka kako bi se riješila viška soli.

Ima i onih koji stavljaju očišćen krompir u kacu sa kiselim kupusom kako bi pokupio višak soli. Problem je što krompir so skuplja prilikom kuhanja pa ako ga stavite sirovog malo toga ćete riješiti.

Savjet iskusnih domaćica
Ali, bez brige rješenje za suviše slan kiseli kupus postoji. Kako savjetuju iskusne domaćice dovoljno je da u kacu sa kupusom ubacite mrkvu i zeleni paradajz koji će apsorbovati višak soli iz rasola i kiselog kupusa.

U zavisnosti od veličine bureta ili kace odnosno količine kiselog kupusa potrebno je dodati oko 2 kg očišćenje mrkve i isto toliko opranog zelenog paradajza koji treba da se izbuši viljuškom kako bi lakše upio višak soli iz bureta.

Ukoliko ni ovo ne pomogne, uvijek vam ostaje dobri, stari način ispiranja listova kupusa u hladnoj vodi koja će izvući višak soli. Ovaj postupak ponavljate sve dok ne dobijete optimalno slan ukus kiselog kupusa.

Takođe, povedite računa koliko soli i začina dodajete u mljeveno meso, jer će pirinač iz fila za sarmu takođe uputi dio viška soli.

Ne propustite