Prženi kiseli kupus na starinski način: Kažu da je mnogo ukusniji od podvarka, a brže se priprema

Praktična žena
Prženi kiseli kupus na starinski način: Kažu da je mnogo ukusniji od podvarka, a brže se priprema

Starinski recept za prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji

Kiseli kupus je izuzetno zdrav i ima mnogo više vitamina C u odnosu na limun zato je poželjno i jesti ga što više tokom hladnih dana kako biste ojačali imunitet. Ovo je najbolji prirodni način da se zaštite od virusa tokom zime.

Osim toga tokom same fermentacije odnosno kiseljena ovo povrće stvara uslove za rast korisnih probiotika koji utiču na zdravlje crijeva.

Pored već dobro poznatih jela od kiselog kupusa postoji i jelo koje su nekad davno pripremale naše bake a koje se, na žalost polako zaboravlja. U pitanju je prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji.

Priprema se mnogo brže od podvarka, ima sjajan ukus a može da se kombinuje i sa drugim jelima recimo sa kuhanim krompirom ili pire krompirom. Po želji možete dodati suho meso, dimljene kobasice ili kao u našem receptu suhu slaninu.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
200 ml ulja
1 glavica crnog luka
300 g svježeg mesa po izboru
200 g suhog mesa 
biber, bijeli luk u prahu
peršunov list i bosiljak
lovorov list

Priprema:

Isjecite kiseli kupus kao za podvarak, potopite sa 1  litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a potom ga dobro iscijedite.

U dublju šerpu dinstajte crni luk na ulju, dodajte na kockice isečeno meso, naspite vodu i ostavite da se meso dobro skuha.

Dodati ocijeđen kupus, začine i sipajte oko 1 l vode i ostavite da se kupa poklopljeno na tihoj vatri. Dodajte začine i sve dobro izmiješajte.

Nakon što voda potpuno uvri dodajte malo ulja i nastavite da pržite kupus 10 minuta.

Možete ga poslužiti uz krompir pire.

(Espreso/Srećna republika)

Ne propustite