Zaboravljeni starinski recept: Kako pripremiti pače koje je obožavala cijela Bosna

Praktična žena
Zaboravljeni starinski recept: Kako pripremiti pače koje je obožavala cijela Bosna

Sjećate li se starinskog bosanskog jela koje su pripremale naše nane i majke? Jedno od takvih jela je pače, tradicionalni recept koji je bio omiljen, posebno u sarajevskim ašćinicama.

Iako masno i kalorično, ovo jelo je pravo uživanje za sve ljubitelje domaće kuhinje. Za pripremu pačeta, koristi se teleća koljenica i nogice, a kombinacija začina poput peršuna, bijelog luka i limunovog soka daje mu poseban, nezaboravan okus.

U nastavku vam donosimo recept za ovo starinsko jelo koje će vas podsjetiti na pravu bosansku tradiciju.

Sastojci:

  • teleće nogice
  • teleća koljenica
  • biber u zrnu
  • peršun
  • so
  • bijeli luk
  • limunov sok

Priprema:

Teleće nogice i teleću koljenicu dobro oprati i staviti u lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu. Dodati vode i kuhati 2 - 3 sata.

Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.

Prije posluživanja dodati sitno izrezan bijeli luk, peršun i limunov sok. Poslužiti vruće.

Ne propustite