Zaboravljeni starinski recept: Kako pripremiti pače koje je obožavala cijela Bosna
Sjećate li se starinskog bosanskog jela koje su pripremale naše nane i majke? Jedno od takvih jela je pače, tradicionalni recept koji je bio omiljen, posebno u sarajevskim ašćinicama.
Iako masno i kalorično, ovo jelo je pravo uživanje za sve ljubitelje domaće kuhinje. Za pripremu pačeta, koristi se teleća koljenica i nogice, a kombinacija začina poput peršuna, bijelog luka i limunovog soka daje mu poseban, nezaboravan okus.
U nastavku vam donosimo recept za ovo starinsko jelo koje će vas podsjetiti na pravu bosansku tradiciju.
Sastojci:
- teleće nogice
- teleća koljenica
- biber u zrnu
- peršun
- so
- bijeli luk
- limunov sok
Priprema:
Teleće nogice i teleću koljenicu dobro oprati i staviti u lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu. Dodati vode i kuhati 2 - 3 sata.
Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa.
Prije posluživanja dodati sitno izrezan bijeli luk, peršun i limunov sok. Poslužiti vruće.