NE UPIJE NI KAP ULJA: Kuhari ribu uvijek stavljaju u ovu namirnicu, nikad u brašno

Praktična žena
NE UPIJE NI KAP ULJA: Kuhari ribu uvijek stavljaju u ovu namirnicu, nikad u brašno

Iako kaloričnija, riba je najljepša pohovana. A kako pohovanje može da bude pipav posao, imamo neke trikove i da tu sebi olakšate posao.

Naime, ovaj trik će vam pomoći da riba bude još hrskavija i ukusnija. Plus neće upiti ulje.

U pitanju je sastojak kojim ćete zamijeniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin.

Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.

Sastojci:

  • 1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i rečna)
  • 200 gr gustina
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • drugi začini po vašem izboru
  • ulje za prženje

Priprema

Ribu isijecite na komade, posolite uobičajeno i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati prije prženja.

Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, bijeli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite,prenosi Krstarica.

Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba „plivala“ u istom, pa dobro zagrijte.

Ne propustite