Ovo je 6 razloga zašto bi badem trebali uvrstiti u vašu ishranu
Osim što su ukusna užina i neizostavan dodatak kolačima, bademi su i izuzetno ljekoviti i korisni za naše zdravlje. Kao prava riznica esencijalnih hranljivih materija, oni pružaju organizmu vitamin E, moćne antioksidante i minerale poput magnezijuma, mangana, bakra i fosfora. Također, bademi sadrže manje količine kalcijuma, gvožđa, kalijuma i različitih vitamina B-kompleksa.
Zbog svog nutritivnog sastava, bademi imaju blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje, a posebno su korisni za one koji žele poboljšati zdravlje svog krvotoka, imaju problema sa šećerom u krvi, pokušavaju smršati ili jednostavno žele njegovati kožu iznutra prema spolja.
Blagotvorni učinci na zdravlje srca
Bademi su bogati zdravim mononezasićenim mastima koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Kontrola nivoa glukoze u krvi
Bademi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima koja pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi, što ih čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom.
Pomoć pri gubitku težine
Iako su bogati kalorijama, bademi mogu pomoći u regulisanju tjelesne težine. Proteini, vlakna i zdrave masti u bademima podstiču sitost, čime smanjuju ukupni unos kalorija.
Podmlađuju kožu
Vitamin E u bademima djeluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja i održava njen mladalački izgled.
Podrška zdravlju kostiju
Bademi su dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su ključni za održavanje jakih kostiju.
Podrška općem zdravlju
Bademi su prepuni vitamina i minerala poput vitamina E, magnezijuma i kalijuma, koji podržavaju opće zdravlje i pomažu u održavanju ravnoteže u organizmu.
Koliko badema treba jesti dnevno?
Nutricionisti preporučuju konzumiranje oko 28 grama, odnosno otprilike 22–23 badema (oko 160 kalorija) dnevno za optimalne zdravstvene koristi. Ova količina može značajno doprinijeti nutritivnim potrebama i istovremeno podržati zdravlje srca, regulisati tjelesnu težinu i obezbijediti esencijalne vitamine i minerale.
Kako ih jesti, sirove ili natopljene?
Konzumiranje sirovih badema čuva njihova prirodna ulja i hranljive materije. Iako sporo pečenje može poboljšati njihov ukus, treba izbjegavati visoke temperature jer one mogu uništiti neke hranljive materije.
Neki ljudi preferiraju da bademe natapaju preko noći kako bi poboljšali njihovu varljivost i apsorpciju hranljivih materija, dok pri tome zadržavaju sadržaj vlakana, jer ih ne gule.