Koju hranu konzumirati tokom jeseni i zime
U periodu jesen-zima, važno je konzumirati hranu koja jača imunitet, zagrijava ali i osigurava dovoljno energije.
Donosimo listu namirnica koje su korisne i važne u vašoj prehrani tokom ovog perioda kako biste sačuvali zdravlje i održali imunitet:
Korjenasto povrće – Mrkva, celer, cvekla, krompir i bundeva bogati su vitaminima i mineralima, a također dat će vam i dovoljno energije
Citrusno voće – Naranče, limun, grejpfrut i mandarine su odlični izvori vitamina C. U sezoni ih konzumirajte što češće jer su važni za očuvanje imuniteta.
Orašasti plodovi i sjemenke – Bademi, orasi, lješnjak sjeme bundeve i suncokreta sadrže zdrave masti, proteine i minerale, što ih čini odličnim za hladnije dane.
Kiseli kupus – Fermentisana hrana poput kiselog kupusa bogata je probioticima i vitaminima, što doprinosi zdravlju crijeva i jačanju imuniteta.
Topla supa i čorba – supa od kostiju, pileća ili povrtne čorbe su dovoljne da vas „zgriju“, uz to nadoknadjuju potrebne nutrijente.
Med i đumbir – Ove namirnice su poznate po svojim antimikrobnim svojstvima i korisne su za prevenciju i borbu protiv prehlade i gripa.
Integralne žitarice – Heljda, zob, ječam… pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i daju dovoljno energije.
Mahunarke – Grah, leblebije i sočivo bogati su proteinima i vlaknima, što ih čini idealnim zimskim obrokom.
Meso i riba – Crveno meso, piletina i riba poput lososa ili skuše osiguravaju esencijalne aminokiseline, željezo i omega-3 masne kiseline.
Čajevi – Biljni čajevi poput čaja od kamilice, nane, đumbira ili zeleni čaj pomažu u održavanju hidratacije i imaju umirujuće dejstvo.
Uključivanjem ovih namirnica u svoju ishranu tokom jeseni i zime, možete poboljšati otpornost organizma, povećati energiju i poboljšati opšte zdravlje, piše N1.