Pet najboljih protuupalnih namirnica koje smanjuju nadutost, prema nutricionistima
Nadutost i probavne tegobe česti su problemi koji mogu biti rezultat prehrane, stresa i upala u probavnom sustavu. Loša probava može dovesti do stvaranja plinova i nadutosti, što utječe na svakodnevnu razinu energije.
Dobra vijest je da dodavanje protuupalnih namirnica u prehranu može pomoći umiriti probavni sustav, smanjiti nadutost i upalu te potaknuti zdravu ravnotežu crijevnih bakterija. Prema zdravstvenim stručnjacima, ovo su neke od namirnica koje doprinose zdravoj probavi i borbi protiv upale.
1. Jogurt
Jogurt nije samo ukusna namirnica koja je odlična za doručak već donosi i brojne zdravstvene prednosti, osobito za probavu. Bogat probioticima, jogurt je temelj zdravog crijevnog mikrobioma.
“Jogurt je ključan za uravnotežen crijevni mikrobiom, što je važno za zdravlje probavnog i imunosnog sustava. Također, kombinacija proteina i probiotika pomaže u osjećaju sitosti, što ga čini korisnim za mršavljenje”, ističe nutricionistica Michelle Saari za SheFinds.
2. Losos
Losos je izvrstan izvor proteina i bogat je omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA i DHA, koje prema Saari “smanjuju upalu u crijevima i poboljšavaju opće zdravlje probavnog sustava”. Omega-3 kiseline doprinose uravnoteženom okruženju u crijevima. Osim toga, s visokim udjelom proteina, losos može povećati brzinu metabolizma i smanjiti apetit, što je korisno za održavanje težine.
3. Mahunarke (leća, slanutak, grah)
Mahunarke su izvrstan izvor biljnog proteina i vlakana što potiče redovitu i zdravu probavu te hrani crijevne bakterije. Nutricionistica Alanna Kate Derrick, specijalistica sportske prehrane, ističe leću kao jedan od svojih “najdražih izbora vlakana”, navodeći da “otprilike 200 grama kuhane leće sadrži oko 16 grama vlakana”. Kombinacija proteina i vlakana čini leću zasitnim dodatkom salatama, juhama i zdjelicama sa žitaricama.
4. Chia sjemenke
Chia sjemenke su bogate topivim vlaknima. Liječnik, dr. Mrinal Pandit, objašnjava: “Kada se konzumiraju, chia sjemenke upijaju vodu i tvore gelastu tvar u probavnom sustavu, što potiče osjećaj sitosti i olakšava probavu.” Chia sjemenke možemo dodati u smoothieje, jogurt ili zobene pahuljice za dodatak vlakana i omega-3 masnih kiselina.
5. Avokado
Avokado sadrži topiva i netopiva vlakna, što podržava zdravlje probavnog sustava, a bogat je i zdravim mononezasićenim mastima korisnim za srce. “Koristite ga kao namaz na tost, dodajte ga u salate ili umiješajte u smoothie”, preporučuje savjetnica za prehranu Solveig Eitungjerde, naglašavajući njegovu kremastu teksturu koja ga čini ukusnim i svestranim dodatkom raznim jelima.