Pojačane mjere sigurnosti u BiH

Ugrožena sigurnost Valentina Incka?!

Objavljeno:21.12.2014 - 18:29
A A A Times Arial

 

Sigurnosne službe u BiH pojačale su nadzor nad austrijskim diplomatskim i privrednim predstavništvima zbog opasnosti od mogućeg napada islamista, potvrđeno je medijima.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i  komandant EUFOR-a Johan Luif su među onima kojima su sigurnosne službe pojačale zaštitu jer su austrijski državljani i nalaze se na visokim funkcijama.

Sigurnost Austrijanaca na visokim funkcijama je ugrožena nakon što su vlasti u Austriji uhapsile više osoba koje se dovode u vezu sa ISIL-om, a koje su boravile u Austriji. U Bosni i Hercegovini postoji mogućnost organizovanog, ali i napada pojedinaca koji smatraju da je Austrija odgovorna za hapšenje i optuživanje njihove "vjerske braće". U tom slučaju ne mora ni postojati direktna naredba vehabijskog vođe poput Huseina Bilala Bosnića, nego da njegovi sljedbenici mogu biti ubijeđeni da je on "išaretom izdao naredbu".

Prema informacijama iz Austrije, državni tužioci u toj zemlji ipak strahuju za svoju bezbjednost. Bečki dnevnik "Kurir" objavio je da tužioci strepe od osvetničkih napada i da su zatražili da se njihova imena ne pominju u javnosti.

Operacija "Palmira" sprovedena je u kooperaciji sa službama BiH, u kojoj su Omerović i još 13 osoba, među kojima su i državljani BiH Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, Sandi Suljić iz Zenice te Sarajlija hafiz Muhamed Porča, uhapšeni 28. novembra u koordinisanoj policijskoj akciji u Beču, Gracu i Lincu.

U okviru operacije "Damask" u Sarajevu je takođe uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za regrutaciju Bošnjaka za potrebe Islamske države. Među njima je i vehabijski vođa Husen Bilal Bosnić koji je bio Omerovićeva veza u BiH.