Neobično mjesto za čuvanje banana kako bi ostale svježe i do 14 dana
Možda izgleda logično držati banane u zdjeli s ostalim voćem, ali to je zapravo jedno od najgorih mjesta za njihovo čuvanje.
Većina voća ispušta plin etilen, biljni hormon koji ubrzava sazrijevanje. Kada se više različitih vrsta voća skladišti zajedno, etilen može uzrokovati brže kvarenje. Banane su poznate po tome što proizvode veću količinu etilena, zbog čega se često prve pokvare. Zbog toga je važno ne čuvati ih s voćem koje je osjetljivo na etilen, poput jabuka, avokada, dinja, breskvi i šljiva.
Prema Rachel Sherwood, kuharici i osnivačici "Impressions At Home", najbolje mjesto za čuvanje zrelih banana je hladnjak jer tako usporavate proizvodnju etilena i proces sazrijevanja. Iako će kora banana u hladnjaku postati smeđa, unutrašnjost voća ostat će svježa i čvrsta do dva tjedna.
Bitno je napomenuti da se u hladnjaku trebaju čuvati samo zrele, žute banane. Zelene banane neće pravilno sazrijeti na niskim temperaturama, što može rezultirati gubitkom okusa i teksture.
4o