Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda počne da ključa? Razlika je ogromna

Praktična žena
Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda počne da ključa? Razlika je ogromna

Evo kako da skuhate jaja – a da ne budu ni živa, ni prekuhana, nego taman

Sigurno ste čuli savjet da vodu u kojoj su se kuvala jaja treba prokuvati i ostaviti da ključa još pet minuta, a zatim skloniti sa šporeta? Nije baš tako. Obično tada žumance ostane sirovo, a bjelance bude skuhano.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedna od najboljih kuvarica u Americi, prije smrti je napisala knjige u kojoj je davala važne savjete o kuhanju.

Pored brojnih trikova kako da pripremite hranu, otkrila je i dve najbolje metode za savršeno kuvana jaja koja garantuju da će žumance biti potpuno kuvano, ali i mekano.

Prvi način je možda najlakši, važno je samo da slijedite korake po redu.

Prvo jaja treba preliti hladnom vodom, pa tek onda staviti u ključalu vodu. Ringla treba da radi na srednjoj jačini, pa onda jaja možete ostaviti koliko god želite.

Iako možda mislite da je ovaj proces kuhanja duži, budite sigurni da će se kuvati jednako brzo kao kada voda proključa.

Druga tehnika uključuje sipanje hladne vode u lonac, potapanje jaja i zatim brzo zagrijavanje vode. Čim proključa, jaje je kuhano!

Iako su ove njene metode dobile mnogo pohvala, a ljudi koji su ih isprobali kažu da su jaja zaista najukusnija kada se kuvaju na ovaj način, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak.

Jaja su savršeno kuhana, ali je teže očistiti ljusku od njih.

Ne propustite