U razgovoru za FACE TV

Izjava Vojislava Šešelja koja je uzburkala javnost: Ovo niko nije očekivao od vojvode

Objavljeno:21.12.2014 - 17:13
A A A Times Arial

Srebrenica je ključna srpska kompromitacija i važno je da se to kaže, jer je Srebrenica najmračnija tačka na srpskoj strani, rekao je u intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju Face TV predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

- Ja ne osporavam zločin u Srebrenici, samo tvrdim da to nije bio genocid. Bila su i tri logora u Prijedoru gde su ljudi ubijani, maltretirani i pljačkani. To su bili i civili. Ne osporavam zločine u Prijedoru, ne osporavam zločin u Srebrenici, neću da osporavam nijedan zločin - izjavio je Šešelj Senadu Hadžifejzoviću za FACE TV.

Odgovarajući na pitanje o ratnoj ulozi sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, Šešelj je rekao da "ako je on ratni zločinac, onda su to i oni".

- Nikolić je bio dobrovoljac u istočnoj Slavoniji i za ratne zasluge je postao četnički vojvoda. Vučić je bio dobrovoljac na Jevrejskom groblju u Sarajevu, kod Slavka Aleksića, i uvijek je davao mnogo ekstremnije izjave od mene - kazao je Šešelj.

U intervjuu koji je objavljen u Dnevniku televizije "Face", Šešelj je za Željka Ražnjatovića Arkana rekao da je bio zločinac pod firmom državne službe bezbjednosti.

- U Zvornik je 1992. godine došao sa policijskim kolima Saveznog SUP i rotacionim svijetlima sa 39 ljudi. Po nalogu Biljane Plavšić, lokalna vlast u Zvorniku mu je dala 350.000 maraka da ratuje - rekao je Šešelj.

Na pitanje zašto su hrvatski političari burno reagovali na njegovo puštanje iz Haga, a bosanski nisu, Šešelj je odgovorio da su bosanski inteligentniji.

- Hrvati su se ponašali kao somovi kada se upecaju na mamac. Sarajevo me poznaje. Sarajevskim jalijašima niko nije bio ravan, ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Jugoslaviji. Niko se nije upecao na moje izjave u Sarajevu. Ja bih volio da jeste. Sarajevo je moj rodni grad. Neko bi me tamo dočekao radosno, neko s mržnjom. U Beogradu su me mnogi dočekali s mržnjom - kazao je Šešelj.

Odgovarajući na tvrdnje da je etnički Hrvat, Šešelj je rekao da Hrvati žale što nije Hrvat, jer bi voljeli da je njihov.

- Teška rana za mene je što su moja tri kuma - Nikolić, Vučić i Drašković - izdajnici srpskog naroda - kazao je Šešelj.

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA