Ovu vrstu hrane trebale bi izbjegavati žene starije od 50 godina.

Porodica i zdravlje
Ovu vrstu hrane trebale bi izbjegavati žene starije od 50 godina.

Hrana bogata mastima mnogima je ukusna, ali je također vrlo nezdrava te je preporučeno konzumirati je u što manjim količinama, posebno kako starimo. Prehrana bogata nezdravim mastima, naročito zasićenim i transmastima, može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povišenog nivoa šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Prema pisanju portala She Finds, osobe starije od 50 godina, naročito žene, trebale bi smanjiti unos hrane bogate mastima kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta hrane koje bi trebalo izbjegavati.

Crveno meso

Crveno meso sadrži visok nivo zasićenih masti koje doprinose upalama i inzulinskoj rezistenciji. Poznato je da su upravo upale i inzulinska rezistencija dva ključna faktora u razvoju dijabetesa tipa 2.

Dijetetičarka Jordan Anthony ističe: "Postoje dva glavna problema s crvenim mesom koja ga čine lošim izborom za osobe s dijabetesom. Prvo, ima visok sadržaj holesterola i zasićenih masti, što može dovesti do kardiovaskularnih problema i otežati upravljanje dijabetesom. Drugo, meso je teže probavljivo, što može usporiti djelovanje inzulina na šećer u krvi."

Pomfrit

Pomfrit dobija svoju hrskavu vanjštinu i mekanu unutrašnjost prženjem u uljima bogatim zasićenim i transmastima. Redovno konzumiranje hrane pržene u ovakvim uljima može povećati nivo holesterola i izazvati upale.

"Pomfrit i krafne također sadrže nezdrave trans i zasićene masti koje loše utiču na vaše zdravlje. Ove pro-upalne masti povećavaju potrebu za inzulinom ili smanjuju njegovo izlučivanje, što smanjuje osjetljivost na inzulin i povećava rizik od dijabetesa tipa 2," objasnio je za She Finds dr. Michael Lahey.

Kokosovo ulje

Iako se kokosovo ulje smatra zdravom namirnicom među potrošačima, važno je biti svjestan njegovog visokog sadržaja zasićenih masti. Koristi se u kuhanju i pečenju, a visok nivo zasićenih masti može povećati holesterol i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

Dijetetičarka Veronica Rouse tvrdi: "Kokosovo ulje sadrži oko 90% zasićenih masti, čak više od maslaca. Ova vrsta masti povisuje nivo LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti i inzulinske rezistencije. Kod žena iznad 50 godina, koje su već u povećanom riziku od dijabetesa tipa 2, prekomjeran unos zasićenih masti može dodatno smanjiti osjetljivost na inzulin i uzrokovati skokove šećera u krvi."

Sladoled

Sladoled je mnogima omiljena poslastica, ali, ako se konzumira u većim količinama, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokog sadržaja šećera.

"Iako je popularan, sladoled je bogat zasićenim mastima i dodanim šećerima, što može pridonijeti debljanju i povećanju nivoa šećera u krvi. Umjesto toga, odaberite opcije s nižim udjelom masti, poput smrznutog jogurta ili sorbeta," objašnjava nutricionistica Johanna Angman.

Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti nivo LDL holesterola.

Lahey dodaje: "Vrlo loše vrste masti, poput zasićenih, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mlijeko, sir i maslac. Ove masti povećavaju nivo LDL holesterola, uzrokuju upale i smanjuju osjetljivost na inzulin, što povećava rizik od dijabetesa."

Prerađeno meso

Kao posljednju namirnicu, stručnjaci izdvajaju prerađeno meso. Prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su mastima i sadrže brojne štetne sastojke, poput konzervansa i aditiva.

"Kobasice, slanina i hrenovke sadrže zasićene masti, a većina prerađenih proizvoda sadrži konzervanse. Oni ne samo da otežavaju toleranciju na glukozu već također povećavaju upalu, što dodatno povećava rizik od bolesti," zaključuje Lahey.

Ne propustite