Bacate je u smeće, a niste svjesni koliko je zdrava: Evo kako možete iskoristiti koru od banane
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Riješite se bolova u mišićima i leđima, zaboravite na umor, glavobolje i nesanicu uz masažu!
Nedavno istraživanje pokazalo je da se kore banane, nakon procesa blanširanja, sušenja i pretvaranja u brašno, mogu koristiti za pečenje proizvoda koji ne samo da su ukusniji od onih napravljenih isključivo od pšeničnog brašna, već su i nutritivno bogatiji.
Ako niste vegan ili pratite savjete Nigelle Lawson, možda nikada niste razmišljali o korištenju kore banane u kuhanju. Međutim, znanstvenici su otkrili da je ona sigurna za konzumaciju i veoma korisna za zdravlje. Kolačići obogaćeni brašnom od kore banane imaju znatno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidanata u usporedbi s klasičnim kolačićima.
Iako prevelika količina brašna od kore banane može učiniti pečene proizvode tvrđima i tamnijima, idealan omjer od 7,5 posto rezultira kolačićima odlične teksture i okusa. Osim toga, ovi proizvodi mogu ostati svježi i do tri mjeseca na sobnoj temperaturi, što je velika prednost, navodi Science Alert.
Brašno od kore banane ima potencijal ne samo za kolačiće, već i za poboljšanje kvalitete hljeba, kolača i tjestenine. Ranija istraživanja su pokazala da kora banane može poslužiti kao prirodna boja u pecivima, povećavajući istovremeno i njihovu nutritivnu vrijednost.
Osim pečenja, kora banane može se koristiti i u pripremi drugih jela. Nigella Lawson koristi je u curryju, dok veganski blogeri populariziraju recepte za "suho meso" od kore banane. Konzumacijom kore ne samo da poboljšavamo svoje zdravlje, već i smanjujemo otpad, jer oko 40% težine banane čini kora koja se obično baca.
Sirova kora banane možda nije privlačna, ali pravilno pripremljena postaje ukusna i nutritivno bogata. Također, kora banane može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Slične prednosti imaju i kore drugih voćki, poput manga, koje također mogu unaprijediti okus i nutritivnu vrijednost kolača.
Sljedeći put kad budete jeli bananu, razmislite o korištenju njene kore – vaš organizam bi vam mogao biti zahvalan. Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu ACS Food Science & Technology.