Ni kafa, ni čaj, ni limunada: Evo kojim napitkom treba započeti dan
Ako ste se pitali kojim pićem biste mogli zamijeniti jutarnju kafu, kakao je pravi izbor za vas.
Kakao sadrži teobromin, koji je sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji, zbog čega sve više ljudi prelazi na ovo piće i napušta kafu.
Vjeruje se da kakao ima visoku koncentraciju flavonoida, koji su važni za kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da flavonoidi smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju koncentraciju, a takođe se bore protiv štetnih slobodnih radikala. Kakao je bogat biljnim proteinima i sadrži značajnu količinu korisnih vitamina i minerala, uključujući gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, folnu kiselinu te vitamine B, E i K.
Ko ne bi trebao konzumirati kakao
Zbog toga što je kakao visokokalorična namirnica, treba obratiti pažnju na količinu koju konzumirate. Osobe s kardiovaskularnim problemima trebale bi izbjegavati kakao ili ga konzumirati u veoma malim količinama. Takođe, dodavanje mlijeka može povećati količinu masti i kalorija, pa je preporučljivo koristiti alternativna mleka poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Djeca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao, jer je i ova biljka alergen.
Žene koje imaju ciste na dojkama trebale bi izbjegavati kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu uticati na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaoa može smetati osobama koje imaju hemoroide, a oni koji su netolerantni na kofein takođe ne bi trebali konzumirati kakao. Naravno, za negativne reakcije bilo bi potrebno piti više od 6 šoljica dnevno, mada je to individualno. Osobe koje su sklone hroničnim glavoboljama i one koje su po prirodi nervozne takođe trebaju izbaciti kakao iz ishrane.
Koristi za zdravlje
Kakao je posebno preporučljiv osobama koje imaju problema s krvnom slikom, nedostatkom gvožđa i anemijom zbog visoke količine gvožđa. Takođe, dobro je za kožu jer pomaže u regeneraciji tkiva mrtvih ćelija. Kakao je izuzetno energičan, što ga čini odličnim za djecu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu u jačanju i obnavljanju mišića. Osobe koje su sklone depresiji trebale bi uključiti kakao u svoju ishranu zbog velike količine magnezijuma. Zanimljivo je da kakao sadrži feniletilamin, koji djeluje slično endorfinu, hormonu zadovoljstva i sreće.
4o mini