RENDANI KUPUS KOJI ĆETE PRAVITI SVAKE GODINE: Recept DECENIJAMA star, zimnica kakvu samo PRAVE DOMAĆ
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Mislite na Vaše zdravlje i opustite tijelo i um- masaža i hidžama cijelog tijela!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Online kurs "Psihologija uspjeha" uz NLP tehnike!
Dijelimo sa vama recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godine za zimnicu .Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga isjeckati i nožem, ali je preporučljivo koristiti posebno rende.Također možete podesiti odnos soli po svom ukusu. Prije pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.
20 kg kupusa
800 g soli
vode
1 dunja
1 jabuka
10 listova lovora
pola šake bibera u zrnu
Priprema
Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.Stavite nasjeckan kupus u bačvu za kiseljenje. Naslažite ga debelo, sloj po sloj.Posolite svaki sloj i pritiskajte maljem dok ne primijetite da voda curi.Između svaka 2-3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.Kada se bure napuni i ispusti dovoljno vode, spremno je za kiseljenje.Zadnji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete kasnije ukloniti.Pokrijte kupus vrećicom vode ili kamenom i pazite da nema zraka.
Bačve čuvati na tamnom, po mogućnosti toplijem mjestu kako bi se ubrzao proces kiseljenja.Nakon nedelju dana, premjestite dvije posude na tamno i hladnije mjesto i ostavite da odstoje 3 – 5 nedelja.Kada kupus postigne željeni ukus, izvadite vrećicu vode ili košticu, površinski list i rendani kupus rasporedite u prethodno sterilisane tegle.Čuvati u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu.