Mađarice prave najsočniji kolač s kokosom, neodoljivo kremast: Ljepši i od čupavaca
Sočan kolač s kokosom jedna je od omiljenih poslastica u Mađarskoj i često se nalazi na njihovim obiteljskim stolovima. Priprema se brzo od svega nekoliko sastojaka i neće vam oduzeti puno vremena, ali će vas izvanrednim okusom osvojiti već pri prvom zalogaju. Mnogi kažu da je ljepši i od čuvenih čupavaca.
Što je potrebno od sastojaka?
Za koru:
4 jaja
1 1/2 šolja brašna
1 šolja šećera
Prašak za pecivo
Vanila
Postupak:
Jaja umutiti sa šećerom. Nakon toga dodajte brašno u koje ste stavili prašak za pecivo. Na kraju dodajte vanilu. Sve to izlijevajte u pleh namazan uljem i pecite na 150 stepeni.
Čačkalicom provjerite je li kora gotova. Ako se ništa ne lijepi za čačkalicu, izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohladi.
Za preliv:
-200 ml vode
-60 g maslaca
-1 šolja šećera
-2 supene kašike kakaa
Za posipanje:
Kokosovo brašno
Postupak za preliv:
-Dok se kora hladi, u jednu šerpu stavite sve sastojke za preliv i miješajte dok ne dobijete gust sirup.
-Kad se kora ohladi, napravite rupice u njoj i dobro je natopite rashlađenim prelivom. Zatim odozgo pospite kokosom i kolač je spreman za degustaciju.