KAKO DA SVAKI PUT NAPRAVITE SAVRŠEN BEŠAMEL SOS: Trik francuskih kuhara (NAJBOLI RECEPT)

Praktična žena
KAKO DA SVAKI PUT NAPRAVITE SAVRŠEN BEŠAMEL SOS: Trik francuskih kuhara (NAJBOLI RECEPT)

Bešamel sos se pravi od tri sastojka — mješavine jednakih dijelova brašna i masti (obično putera), razmućene s mlijekom. Glatki bijeli sos ima bezbroj upotreba sam po sebi ili kao sastavni dio za pravljenje drugih sosova.

Da bi bešamel sos bio ukusan, francuski kuhari daju sljedeće savjete:

  1. Mljeveni muškatni oraščić dodajte u puter, po mogućnosti u smeđi puter.
  2. Dodajte malo senfa, poboljšat će ukus.
  3. Pošto može brže izgorjeti od drugih sosova, bešamel nikada nemojte praviti na jakoj vatri.
  4. Pokušajte ga praviti s ghee puterom, jer on sprječava da sos porumeni.
  5. Dodajte začinsko bilje u sos, poput majčine dušice, lovorovog lista i začine poput zrna bibera ili korijandera.
  6. Koristite hladno mlijeko. Treba koristiti mlijeko s visokim sadržajem masti, a da biste izbjegli grudvice, mlijeko treba biti hladno.

Ne propustite