KAKO DA SVAKI PUT NAPRAVITE SAVRŠEN BEŠAMEL SOS: Trik francuskih kuhara (NAJBOLI RECEPT)
Bešamel sos se pravi od tri sastojka — mješavine jednakih dijelova brašna i masti (obično putera), razmućene s mlijekom. Glatki bijeli sos ima bezbroj upotreba sam po sebi ili kao sastavni dio za pravljenje drugih sosova.
Da bi bešamel sos bio ukusan, francuski kuhari daju sljedeće savjete:
- Mljeveni muškatni oraščić dodajte u puter, po mogućnosti u smeđi puter.
- Dodajte malo senfa, poboljšat će ukus.
- Pošto može brže izgorjeti od drugih sosova, bešamel nikada nemojte praviti na jakoj vatri.
- Pokušajte ga praviti s ghee puterom, jer on sprječava da sos porumeni.
- Dodajte začinsko bilje u sos, poput majčine dušice, lovorovog lista i začine poput zrna bibera ili korijandera.
- Koristite hladno mlijeko. Treba koristiti mlijeko s visokim sadržajem masti, a da biste izbjegli grudvice, mlijeko treba biti hladno.